Informationen på den här sidan kan vara inaktuell.
Välkommen till vår nya hemsida på www.ovanaker.selänk till annan webbplats.

Här är du:

Kompost

När du komposterar får du en näringsrik gödning och förbättrar jorden i din trädgård. Det som krävs är rätt material, lite kunskap, samt när det gäller köksavfall, en skriftlig anmälan.
 

Vad är tillåtet?

Det är tillåtet att kompostera trädgårdsavfall (löv, kvistar och liknande) på den egna fastigheten. Det kan du göra utan anmälan. För att få kompostera köksavfall (matrester) måste du däremot skicka in en anmälan till miljö- och byggavdelningen. Anmälningsblankett finns under blanketter eller i menyn till höger.
 

Använd rätt kompostbehållare

När du komposterar köksavfall måste komposten vara skadedjurssäker och värmeisolerad. Med det menas att behållaren ska vara konstruerad så att flugor, fåglar eller gnagare inte kan komma åt innehållet. Behållaren ska ha lock, och botten ska antingen vara tät eller ha ett nät som håller gnagare borta. Dessutom måste behållaren vara så robust att den klarar av att avfallet blandas om.

Du ansvarar själv för att ta hand om den färdiga kompostjorden. Du ska även se till att behållaren placeras, underhålls och sköts utan att det blir någon olägenhet för grannarna.
 

Lyckas med kompost

Att bryta ner organiskt avfall till jord är naturens eget påfund och en del av det ekologiska kretsloppet. I den egna komposten hjälper du naturen på traven genom att skapa så bra förhållanden som möjligt för nedbrytningen.
 

Publicerad 2015-02-11
Kontakt

Miljö- och byggavdelningen

Tfn 0271-570 00 (vx)
Skicka e-post


Blanketter

Kontakt

Ovanåkers kommun
Långgatan 24
828 80 Edsbyn
Tfn 0271-570 00
kommun@ovanaker.se

Information

Ovanåkers kommuns rss-flöde

Nyheter RSS-flöde

Ovanåkers kommuns facebook

Facebook


© Ovanåkers kommun 2015

Läs mer om: [krisens namn]

Text om krisen

Vad:

Var:

Senaste nytt och vanliga frågor: ovanaker.se/krislänk till annan webbplats

Telefonnummer för upplysningar: 0200-120 777

Om du är i fara RING 112

Nyhetsflöde:

RSS-flöde för kris