Här är du:

Biosfärområde

Vad är ett biosfärområde?

  • Ett område där natur och kultur gynnar varandra.
  • Där samspel skapar helhet och hållbarhet.
  • Där vi brukar utan att förbruka.

Varje biosfärområde är unikt och skall fungera som ett modellområde för hållbar utveckling. Områdena fokuserar på att främja naturvård och samhällsutveckling. De är grundade på basis av lokal samverkan och innebär inga restriktioner för de som bor där utöver de lagskydd som redan finns.

Att vara ett biosfärområde kan vara ett sätt att marknadsföra sig på. I andra delar av världen betraktas biosfärområden som mycket attraktiva, både att leva i och att besöka. Att bo i ett biosfärområde kan innebära möjligheter till utveckling av sin företagsamhet.

Vi som jobbar med projektet Biosfärkandidat Voxnadalen, ser det som ett praktiskt sätt att för den lilla kommunen att arbeta med hållbarhet och på det viset gynna social och ekonomisk utveckling.

  • Vi menar att det är i dialogen mellan områdets invånare som det har möjlighet att ta hänsyn till individualiteten.
  • Vi utgår ifrån principen bruka utan att förbruka och vill genom biosfär­projektet skapa en organisation som jobbar aktivt med utvecklingsprojekt i framtiden.

Kort sagt: Ett område där människor lever gott, där natur och kultur gynnar varandra.

Det finns tre viktiga nycklar i vårt arbete:

Bevara biologisk och kulturell mångfald, ekosystem och landskapsvärden. Bevara det biologiska kulturarvet och den immateriella kunskapen så framtidens barn själv har möjlighet att välja sin livsstil.

Utveckla samhället på ett långsiktigt hållbart sätt. Utveckla företagsamheten, småskaligheten och närproduktionen.

Stödja demonstrationsprojekt, forskning och miljöövervakning. Stödja människor i sina kreativa uttryck och skapa utrymmen där de kan äga rum.

Vad är Biosfärkandidat Voxnadalen?

Biosfärkandidat Voxnadalen är ett projekt som ägs av Ovanåkers kommun och sträcker sig fram till 2017. Projektet finansieras av Ovanåkers kommun, Naturvårdsverket och Region Gävleborg. Målet är att vi blir formellt godkänd av Unesco som ett biosfärområde.

Dela

Senast uppdaterad: 2016-12-20

Kontakt

Projektledare

Olle Berglund
Tfn 0271-573 47
Mobil 070-208 98 17

Kontakt

Ovanåkers kommun
Långgatan 24
828 80 Edsbyn
Tfn 0271-570 00
kommun@ovanaker.se

Information

RSS-flöde:

Ovanåkers kommuns rss-flöde© Ovanåkers kommun 2015