Här är du:

Publicerad

2012-05-10

Är du klimatsmart?

Sopor är inte sopor. Sopor är nya råvaror, att sopsortera är supersmart! Det behövs inga nya råvaror och mängder av energi sparas. Alla förpackningar och tidningar kan återvinnas och bli nytt material. Då behöver vi inte ta av jordens resurser.

Ingen kan göra allt men alla kan göra något


Det finns mycket man kan göra och tänka på för att dra sitt strå till miljöstacken. Här kommer några exempel på vad man kan göra:
  • Förbruka lite mindre. Allt vi förbrukar påverkar naturen i någon mån.
  • Köp kvalitét. Saker som håller är bättre än lågkvalitetsprylar som går sönder och bygger på sopberget.
  • Köp begagnat. Många saker går att utmärkt att köpa begagnade, vilket sparar på naturens resurser och minskar sopberget.

Papper


Det sparas 70% energi genom att framställa papper genom att använda gammalt papper jämfört med att använda ny träråvara. Omkring sju gånger kan papper återvinnas.

Plastförpackningar


Plastförpackningar är vanligtvis gjorda av olja. För varje kilo plast som återvinns spar vi en liter olja och två kilo koldioxid. Det tar 450 år innan en plastflaska som hamnat i naturen har brutits ner. Genom att lämna den till återvinning kan den istället bli en ny flaska, en diskborste eller ett staket.

Metallförpackningar


Metallförpackningar kan återvinnas hur många gånger som helst. Genom att återvinna metall sparas stora resurser. När vi bryter ny metall är det bara en eller några få hundradelar av allt upptaget berg som blir metall. Varje år skapas därför 45 miljoner ton gruvavfall i Sverige, som måste deponeras på ett säkert sätt för att inte läcka farliga ämnen till miljön. Genom återvinning minskar det problemet.

Att återvinna metall sparar väldigt mycket energi. Det gäller särskilt aluminium, där vi sparar 95 procent av den energi som annars behövs för att göra helt nytt aluminium. Återvinning av stål, som används i exempelvis konservburkar, sparar 75 procent av energin jämfört med produktion från järnmalm.

Glasförpackningar


Glasförpackningar kan återvinnas hur många gånger som helst utan att kvalitén försämras. Då sparas råvaror som sand, soda och kalk, råvaror som finns i begränsad mängd. Det går också åt mindre energi för att återvinna glas än att göra nytt glas.

Läs mer om återvinning på BORAB:s webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kontakt

Ovanåkers kommun
Långgatan 24
828 80 Edsbyn
Tfn 0271-570 00
kommun@ovanaker.se

Information

Ovanåkers kommuns rss-flöde

Nyheter RSS-flöde

Ovanåkers kommuns facebook

Facebook


© Ovanåkers kommun 2015

Läs mer om: [krisens namn]

Text om krisen

Vad:

Var:

Senaste nytt och vanliga frågor: ovanaker.se/krislänk till annan webbplats

Telefonnummer för upplysningar: 0200-120 777

Om du är i fara RING 112

Nyhetsflöde:

RSS-flöde för kris