Informationen på den här sidan kan vara inaktuell.
Välkommen till vår nya hemsida på www.ovanaker.selänk till annan webbplats.

Här är du:

Publicerad

2012-08-15

Hällpetters Maria Bergström och åsnan Putte

En hyllning till Edsbyn

Som nyinflyttad i kommunen bad jag dottern följa med på en roadtrip till centralorten – Edsbyn. Jäntan pluggar på universitetet i Stockholm, programmet för kulturanalys och bor i en andrahandsetta på Lidingö. Coolt värre.


Men nu var det Edsbyn som gällde, kika runt lite och kolla läget helt enkelt. Kanske fika, shoppa lite och vad vet jag. Men först hade jag ett ärende till apoteket så vi letade oss dit. Parkerade strax utanför ingången. Vi uträttade våra inköp vilket var snabbt avklarat. ”Känner du de som jobbar här” frågade dottern. ”Neej, svarade jag, varför frågar du?”. ”Nja, bara undrade. De sade hej som om de kände dig”. Jag kom på att hon hade rätt, men nej, det var första gången jag var där.

Sedan ville den nyblivna tjugoåringen gå in på Systembolaget för att få visa upp sin legitimation. Vi parkerade på gatan utanför. Därefter flanerade vi en stund, slank in lite här och lite där. Vid Röda Bonden hajade dottern till när hon såg affischen på dörren. ”Ska Steffe spela här?” frågade hon med betoning på sista ordet. Här.

Vi tog bilen igen och parkerade nere vid second handbutiken. Nu tycker ni att jag börjar bli tjatig med det här om var jag ställer bilen. Det är sant, men jag kan inte låta bli att nämna det. Som utsocknes är jag helt fascinerad av att man kan parkera var som helst. Gratis. Och utan att leta garage i tjugo minuter för att sedan checka in via sms, gå tio minuter för att komma till butiken och sedan tillbaka bara för att upptäcka att man fått en bot därför att sms-tjänsten inte fungerat. Femhundra spänn på ett bräde liksom och grinig blir man.

På Café Centrum tog vi kaffe med dopp och jag fyndade en österrikisk lodenrock i hundra procent ull, nästan helt oanvänd, för endast nittio kronor. Nöjda med utflykten åkte vi tillbaka hem till Svabensverk.

Ett par dagar senare fick jag för mig att läsa dotterns blogg. Jag hajade till redan vid rubriken; En hyllning till Edsbyn. Sedan berättade hon om alla leende människor som tittat henne i ögonen, sagt hej och verkat ha all tid i världen. Om att Stefan Sundström skulle spela på den lokala syltan och om min lodenrock. Om att allt man behövde fanns ett stenkast bort och hur hon såg fram emot att få kolla in Alfta nästa gång. När jag kom till slutet av inlägget mulnade jag dock. ”Mamma har fått konstiga vanor sedan hon flyttat hit, allt miljötänk är borta. Förr stannade hon någonstans och gick till fots dit hon skulle. Nu kan hon inte ens gå femtio meter utan måste ta bilen...”. Fy på mig. Nästa gång, i Alfta, då ska jag minsann visa henne.

Hällpetters Maria Bergström är kulturmångsysslare, bland annat journalist och författare, och har flyttat till Svabensverk. Hon äger också åsnan Putte som är ett udda inslag i den lilla byn.

Text: Hällpetters Maria Bergström, foto: Dag Eriksson,
Krönikan publicerade i Fördel Edsbyn & Alfta nr 1.

Kontakt

Ovanåkers kommun
Långgatan 24
828 80 Edsbyn
Tfn 0271-570 00
kommun@ovanaker.se

Information

Ovanåkers kommuns rss-flöde

Nyheter RSS-flöde

Ovanåkers kommuns facebook

Facebook


© Ovanåkers kommun 2015

Läs mer om: [krisens namn]

Text om krisen

Vad:

Var:

Senaste nytt och vanliga frågor: ovanaker.se/krislänk till annan webbplats

Telefonnummer för upplysningar: 0200-120 777

Om du är i fara RING 112

Nyhetsflöde:

RSS-flöde för kris