Här är du:

Publicerad

2012-07-04

Jon-Lars i Långhed, Alfta

Jon-Lars i Långhed, Alfta

Hälsingegårdarna nytt världsarv

Gårdarna Jon-Lars och Pallars i Långhed, Alfta är två av de sju gårdarna som 1 juli blev inskrivna på UNESCOs världsarvslista.

- Det var ett glädjande besked! Det är en ära för länet som helhet att utpekas som världsarv. Världsarvsförklaringen betyder att Hälsingegårdarnas kulturarv ska bevaras för all framtid, säger landshövding Barbro Holmberg. 

En delegation bestående av representanter från gårdarna, Länsstyrelsen och Region Gävleborg var närvarande vid världsarvskommitténs möte i St Petersburg.

- Det är fantastiskt att få se Hälsingegårdarna presenteras bland andra världsunika kulturarv. Man känner att vi nu är en del i ett globalt sammanhang. Det är särskilt roligt att så många människor från olika delar av världen har visat ett så stort intresse för Hälsingegårdarna, säger Länsråd Anna-Lena Österborg, som närvarade vid världsarvsmötet.

Colombia, Sydafrika, Schweiz, Senegal, Japan och Estland var några av de länder som särskilt uttalade sitt stöd.

Pallars i Långhed, Alfta

Pallars i Långhed, Alfta

Sju gårdar

Sju gårdar i fyra kommuner ingår i världsarvsnomineringen: Kristofers i Stene, Järvsö, Gästgivars i Vallsta, Arbrå, Jon-Lars i Långhed, Alfta, Pallars i Långhed, Alfta, Fågelsjö gammelgård (Bortomåa), Los, Bommars i Letsbo, Ljusdal, Erik-Anders i Asta, Söderala.

Under mötet framgick att UNESCO hade synpunkter på skyddsområdet omkring Bommars. Hälsingegårdarna blev inskrivna på världsarvslistan med förbehållet att arbetet med skyddsområdet bör fortsätta.

Av de tusen gårdarna i landskapet är ett 50-tal öppna för allmänheten. Pallars och Jon-Lars i Långhed är inte öppna för allmänheten, annat än vid speciella guidade visningarlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Lista och karta över de öppna gårdarna.

Sprida kunskap

En bärande idé med världsarvet är att sprida kunskap. Här kan såväl barn och unga som forskarvärlden delta. Ett världsarv är en del i en internationell strävan efter samförstånd och fred. Det internationella utbytet är därför viktigt och ger möjligheter till nya samarbetsprojekt.

Om världsarvslistan

Unescos världsarvslista kom till som ett sätt att skydda världens främsta natur- och kulturarv från förstörelse, särskilt i krigssituationer, men också att skapa förståelse mellan folk och länder. Det är alltså i första hand ett bevarande- och fredsprojekt.
Listan består just nu av 725 kulturella världsarv, 183 naturvärldsarv och 28 blandade världsarv i totalt 153 stater.
  
Hälsingegårdarna är nu Sveriges femtonde världsarv.

Upplev gårdarna i 360 Panorama

Klicka på någon av länkarna nedan för en virtuell rundtur i 360°.

Hälsingegård 1
Hälsingegård 2

Läs mer om hälsingegårdarna


Kontakt

Ovanåkers kommun
Långgatan 24
828 80 Edsbyn
Tfn 0271-570 00
kommun@ovanaker.se

Information

Ovanåkers kommuns rss-flöde

Nyheter RSS-flöde

Ovanåkers kommuns facebook

Facebook


© Ovanåkers kommun 2015

Läs mer om: [krisens namn]

Text om krisen

Vad:

Var:

Senaste nytt och vanliga frågor: ovanaker.se/krislänk till annan webbplats

Telefonnummer för upplysningar: 0200-120 777

Om du är i fara RING 112

Nyhetsflöde:

RSS-flöde för kris