Här är du:

Publicerad

2012-11-13

Mjölk

Varför lättmjölk och lättmargarin i skolan?

Åsikterna är många när det kommer till mat och det kan vara svårt att förhålla sig till alla kostråd och dieter som cirkulerar i media. Våra matvanor grundläggs tidigt i livet och därför är det viktigt att skapa sig hälsosamma vanor.

Ovanåkers kommun följer Livsmedelsverkets råd för skolmaten. Råden är att både förskola och skola ska servera lättmjölk. I förskolan rekommenderas ett bordsmargarin med max 1/3 mättat fett (70 %) och i skolan rekommenderas ett nyckelhålsmärkt bordsmargarin.

De flesta barn äter idag lagom mängd med fett, men nästan alla barn i Sverige får i sig mer av det mättade fettet och mindre av det fleromättade fettet än rekommenderat. Syftet med livsmedelsverkets råd är alltså i första hand att minska intaget av mättat fett och öka intaget av omättat.

Om kommunen väljer att servera en fetare mjölk och ett bordsmargarin med mer än 1/3 mättat fett blir konsekvensen att vi måste kompensera näringsmässigt för detta i matsedeln. För att få en hälsosam fettsammansättning måste vi då i stället minska på andra produkter med högt innehåll av mättat fett.

De näringsmässiga kraven regleras i skollagen och måste därför följas.

Många tror att det finns ett lika starkt vetenskapligt stöd för att äta mycket mättat fett och minska på kolhydraterna som för att äta enligt de svenska näringsrekommendationerna. Det är helt fel enligt forskningen och kan få konsekvenser för folkhälsan om det leder till att befolkningen ökar sitt intag av mättat fett.

Kostchef Susanne Björklund:

-       Mättat fett ökar risken att få höga blodfetter som senare i livet kan leda till hjärt- och kärlsjukdomar. I livsmedelsverkets råd finns ett starkt vetenskapligt stöd för att byta ut en del av det mättade fettet mot fleromättat fett. Vi kommer därför att byta ut det bordsmargarin vi serverar idag till ett nyckelhålsmärkt bordsmargarin.


Äta rätt, både svårt och lätt

Livsmedelsverket kom 2007 ut med råd om vad som är bra mat att servera i skolan. Råden är tänkt att användas som stöd i det viktiga folkhälsoarbetet att främja bra matvanor bland barn och ungdomar.

Innan livsmedelsverket går ut med råd skaffar de sig först en samlad bild av de studier som finns. De är mycket noga med vilken avsändare som står bakom studien.

Livsmedelsverket ändrar inte sina kostråd på grund av en enskild studie utan de arbetar hela tiden med att granska, jämföra och diskutera nya fakta och rön som kommer.

I den nya skollagen, som började gälla 1 juli 2011, ställs krav på att skollunchen ska vara näringsriktig.

10 § … Eleverna ska utan kostnad ha tillgång till böcker och andra läroverktyg som behövs för en tidsenlig utbildning samt erbjudas näringsriktiga skolmåltider. (Skollag SFS 2010:800 10 kap. Grundskolan) skriver regeringen.

Skolinspektionen granskar att lagkravet följs.

Hösten 2009 presenterade Världshälsoorganisationen (WHO) och FN:s fackorgan för livsmedels- och jordbruksfrågor (FAO) en rapport om hälsoeffekter av fett och fettsyror.

Rekommendationerna är i stort sett oförändrade sen tidigare vilket innebär en begränsning av mättat fett till högst 10 % av det dagliga energiintaget.

När det gäller vilken mat man ska äta är rekommendationen att välja vegetabiliska oljor, magra mejeri- och köttprodukter och att äta fisk regelbundet. Risken för hjärt- och kärlsjukdom minskar när en del av det mättade fettet ersätts med fleromättat fett.

Livsmedelsverkets råd om skolmatenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Livsmedelsverket om fettlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kontakt

Ovanåkers kommun
Långgatan 24
828 80 Edsbyn
Tfn 0271-570 00
kommun@ovanaker.se

Information

Ovanåkers kommuns rss-flöde

Nyheter RSS-flöde

Ovanåkers kommuns facebook

Facebook


© Ovanåkers kommun 2015

Läs mer om: [krisens namn]

Text om krisen

Vad:

Var:

Senaste nytt och vanliga frågor: ovanaker.se/krislänk till annan webbplats

Telefonnummer för upplysningar: 0200-120 777

Om du är i fara RING 112

Nyhetsflöde:

RSS-flöde för kris