Informationen på den här sidan kan vara inaktuell.
Välkommen till vår nya hemsida på www.ovanaker.selänk till annan webbplats.

Här är du:

Anmäl matförgiftning!

Om du misstänker att du blivit matförgiftad är det viktigt att du anmäler det till miljöavdelningen för att hindra att andra blir sjuka. Vid en snabb anmälan kan det fortfarande finnas matrester kvar som går att provta och analysera.

Varje år drabbas ca 500 000 personer av matförgiftningar efter att ätit mat hemma eller på restaurang i Sverige. Det finns många olika mikroorganismer som kan orsaka matförgiftning och vid enstaka fall är det ofta svårt att hitta smittokällan.

Det går nu att anmäla matförgiftningar till miljöavdelningen via ett webbformulär.

Symtom på matförgiftningar visar sig vanligen mellan en och 48 timmar från det att man ätit maten beroende på vilket smittämne som ligger bakom. I vissa fall kan det ta flera dagar innan symptomen visar sig. Vanligaste symptomen är illamående, kräkningar, diarréer, kraftiga magsmärtor och feber. Symptomen brukar hålla i sig i några dagar.

Det är inte ovanligt att matförgiftning även orsakas av calicivirus (vinterkräksjuka). Enligt Smittskyddsinstitutetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster tenderar årets utbrott av vinterkräksjuka att bli lika höga som 2010/2011.

Smittade personer kan sprida viruset upp till två dygn efter symptomfrihet, ibland längre. Det är viktigt att personer som hanterar livsmedel är hemma någon extra dag efter symptomfrihet för att inte kontaminera (föra smittan vidare till) livsmedel. Viruset är väldigt smittsamt och återinsjuknanden är vanligt. Handhygien är viktigt för att undvika smitta.

Informationen är hämtad från Livsmedelsverketlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och Smittskyddsinstitutetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

livsmedel
Publicerad 2013-01-16

Kontakt

Ovanåkers kommun
Långgatan 24
828 80 Edsbyn
Tfn 0271-570 00
kommun@ovanaker.se

Information

Ovanåkers kommuns rss-flöde

Nyheter RSS-flöde

Ovanåkers kommuns facebook

Facebook


© Ovanåkers kommun 2015

Läs mer om: [krisens namn]

Text om krisen

Vad:

Var:

Senaste nytt och vanliga frågor: ovanaker.se/krislänk till annan webbplats

Telefonnummer för upplysningar: 0200-120 777

Om du är i fara RING 112

Nyhetsflöde:

RSS-flöde för kris