Informationen på den här sidan kan vara inaktuell.
Välkommen till vår nya hemsida på www.ovanaker.selänk till annan webbplats.

Här är du:

Publicerad

2014-01-08

Ungdomar och Valborg

Se hit ungdomar och föräldrar! Drogfria arrangemang för ungdomar i Ovanåkers kommun under Valborg 2013. Naturligtvis gratis!

glada ungdomar

Edsbyn

På Celsiushallen i Edsbyn bjuds ungdomar in till en sju-kamp för lag med 4 personer. Efter sju-kampen blir det prisutdelning. Deltagarna i det vinnande lagen vinner en varsin surfplatta!

Anmäl lag till Elisabeth Jonäll senast fredagen den 26 april

Arrangörer: Smyrnaförsamlingen, Edsbyns pingstförsamling och Salemkyrkan i samarbete med Ovanåkers kommun.

Kontaktperson, Elisabeth Jonäll tfn 070-300 83 38

Alfta

Ungdomar från 13 år (åk 7) är välkomna att fira Valborg på Skutan kl 20-02 för lekar, fika och minst en fem-kamp. Ingen anmälan krävs.

Arrangör: Alfta – Ovanåkers församling

Kontaktperson, Sofie Aspelin 0271-123 50 eller 070-526 41 75


Valborgsmässohelgen är en helg där många ungdomar testar alkohol för första gången. Forskning visar att föräldrar genom sin roll som gränssättare och vuxna förebilder har stora möjligheter att påverka sina barns alkoholdebut och framtida konsumtionsmönster.

Här följer några tips till föräldrar hämtade från TÄNK OM :

  • Var tydlig med vad du tycker är okej eller inte i er familj. Barn som är väl medvetna om föräldrarnas förväntningar, lever lättare upp till dem. Ett bestämt förhållningssätt kring alkohol hjälper även äldre syskon att sätta gränser gentemot yngre, exempelvis mot langning.
  • Prata med andra föräldrar om vad som gäller kring fester, alkohol, tider m.m. Gemensamma regler är lättare att hålla, samtidigt som de gör argument som "alla andra får" verkningslösa.
  • Förklara vad du är rädd ska hända om ditt barn dricker alkohol. Som tonåring mår man bra att höra att ens föräldrar engagerar sig och bryr sig om.
  • Stå på dig. Tonåringar förväntar sig att föräldrar sätter gränser kring alkohol. Den som lyckas övertala sin förälder att till exempel köpa ut, blir nöjd för stunden men är innerst inne vanligtvis besviken. Den förälder som både varnar och köper ut ger motstridiga signaler.
  • Inse din stora betydelse. Tonåringar bryr sig mycket om vad deras föräldrar säger - även om det inte verkar så i stunden.

TÄNK OM är en informationsinsats som har till syfte att förmedla kunskap kring tonåringar och alkohol. Målgruppen utgörs bland annat av föräldrar till barn i tonåren.

Målet för alla TÄNK OM-insatser är att minska tillgängligheten av alkohol för tonåringar genom att få tonårsföräldrar att

  • förstå riskerna med en tidig alkoholdebut.
  • inse vikten av tydlig gränssättning, normer och värderingar kring alkohol.
  • aktivt avstå från att köpa ut alkohol till ungdomar under 20 år
  • känna till att tonåringar främst får alkohol från kompisar och kompisars syskon, men även från egna syskon.

Besök www.tänkom.nulänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster – här finner du fakta och tips om tonåringar och alkohol.

Kontakt

Ovanåkers kommun
Långgatan 24
828 80 Edsbyn
Tfn 0271-570 00
kommun@ovanaker.se

Information

Ovanåkers kommuns rss-flöde

Nyheter RSS-flöde

Ovanåkers kommuns facebook

Facebook


© Ovanåkers kommun 2015

Läs mer om: [krisens namn]

Text om krisen

Vad:

Var:

Senaste nytt och vanliga frågor: ovanaker.se/krislänk till annan webbplats

Telefonnummer för upplysningar: 0200-120 777

Om du är i fara RING 112

Nyhetsflöde:

RSS-flöde för kris