Informationen på den här sidan kan vara inaktuell.
Välkommen till vår nya hemsida på www.ovanaker.selänk till annan webbplats.

Här är du:

Publicerad

2014-06-02

Hälsingegårdar på SVT Play

Hur gick det till när hälsingegården blev världsarv och vad är egentligen en Hälsingegård? Här kan du se 'Hälsingegårdarna - kampen om kulturarvet' från K special i SVT2. Programmet sågs av nära en tredjedels miljon människor.

Hälsingegård

På Ol-Anders i Alfta finns ett av fyra Besökscentrum för Världsarvet Hälsingegårdar. Här märks ett ökat intresse för hälsingegårdar och kulturhistoria.

- ”Det är jättekul att hälsingegårdarna uppmärksammas i teve, då sprids kunskapen om vårt vackra världsarv över hela landet. På Ol-Anders rustar vi inför sommaren och den största nyheten är att världsarvsgårdarna Jon-Lars och Pallars i Långhed kommer att visas dagligen. Visningarna är öppna, kräver ingen förbokning och man betalar vid grinden” säger Annika Röstberg Hagelin, verksamhetsansvarig på Hälsingegård Ol-Anders.

Hälsingegårdarna - kampen om kulturarvet

K special av Anders Jansson och Nina Östman på SVT Play (från 23 maj)länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Hälsingegårdarna är Sveriges senaste världsarv och finns nu på UNESCOs lista, jämbördiga med kinesiska muren och pyramiderna i Egypten. En bondekultur ska bevaras och skyddas för eftervärlden i all oändlighet.

Detta samtidigt som ”nästan varenda bonde är utrotad”, som en person i filmen uttrycker det.

För bonden på 1800-talet var livet på gården hårt och slitsamt. Det gällde att samarbeta eller gå under. Idag beundrar vi det böljande landskapet, de ståtliga husen med de stora salarna och det fantastiska inredningsmåleriet med viss romantik. Trots att många gårdar står tomma. Några lever upp som sommarhus en gång om året.

I den här filmen berättar vi om hälsingegårdens fantastiska men komplexa historia. Det är en berättelse om det vackra landskapet och om människornas strävsamma slit och ibland storslagna drömmar. Och vi ställer oss frågan:

Hur gick det till när hälsingegården blev världsarv och vad är egentligen en hälsingegård?

Hälsingegårdarna – kampen om kulturarvet visar att intressena om gårdarna går isär. Vem har råd att bo kvar i Hälsingland? Och vad säger gårdarna själva om sin framtid?

SVT Play: Hälsingegårdarna - kampen om kulturarvet (från 23 maj)länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kontakt

Ovanåkers kommun
Långgatan 24
828 80 Edsbyn
Tfn 0271-570 00
kommun@ovanaker.se

Information

Ovanåkers kommuns rss-flöde

Nyheter RSS-flöde

Ovanåkers kommuns facebook

Facebook


© Ovanåkers kommun 2015

Läs mer om: [krisens namn]

Text om krisen

Vad:

Var:

Senaste nytt och vanliga frågor: ovanaker.se/krislänk till annan webbplats

Telefonnummer för upplysningar: 0200-120 777

Om du är i fara RING 112

Nyhetsflöde:

RSS-flöde för kris