Informationen på den här sidan kan vara inaktuell.
Välkommen till vår nya hemsida på www.ovanaker.selänk till annan webbplats.

Här är du:

Publicerad

2015-03-23

Arbetsgrupp för utveckling av turism

Arbetsgruppen har arbetat vidare med anteckningarna efter dialogsmötena och har valt ut vad de anser viktigast att prioritera.

Möte med arbetsgruppen 17 mars kl. 18.30 - 20.30, Hälsingegård Ol-Anders i Alfta. Arbetsgruppen arbetade vidare med anteckningarna efter dialogsmötena i feburari. De fick till uppgift att välja ut vad de anser vara viktigast att prioritera.

Resultatet blev följande sammanfattning.

Deltagare i arbetsgruppen:

Christoffer Karlström, Voxnabruks mat & nöje AB
Sune Larsson, Woxnadalens motorklubb
Lena Hisved, Långhed
Lisa Källström Olsson, Galvens Bygdegårdsförening
Hällpetters Maria Bergström, Svabensverk
Kersti Hisved, Bo på Hälsingegård
Stefan Olander, Skalens natur- och kulturgård
Tomas Zetterqvist Edsbyns IF Bandy
Josef Höbenreich, Företagsledare
Tomas Larsson, Ovanåkers kommun, utvecklare
Gunnar Skoglund, Ovanåkers kommun, Näringslivschef
Gudrun Axman Jumisko, Ovanåkers kommun, turismansvarig

Vad fungerar BRA - fortsätta göra och utveckla!

• Aktiviteter under sommaren som tex Hemvändarveckan, Stormässan, Persmässan, Hälsingegårdsstafetten, guidningar på Hälsingegårdarna, Voxnamarknaden, Sotaraftnarna, kolbulle m.fl. De är uppskattade och det finns ett stort utbud och mycket att göra här främst under sommaren, det är viktigt! Prioritera att stötta föreningarna!

• Turistbroschyren är en bra sammanställning av utbudet, det viktigt att den finns.

• Loppiskartan – mycket populär – fortsätt med den.

• Människors kraft och vilja, eldsjälarna är viktiga som resurser.

• Naturen, kanotvattnet och fiske – otroliga värden som vi kan utveckla mer, det saknas fiskeguider att hänvisa till.

• Att det finns möjlighet att boka på nätet via systemet citybreak och Hälsingland Turism. Informera och få fler produkter i systemet - utveckling.

• Världsarvet Hälsingegårdar, att vi har ett besökscentrum i kommunen är bra och viktigt. Det finns stora utvecklingsmöjligheter, Världsarvet är viktigt för bygden.

• Nätverket för turism med träffar som bygger gemenskap och samverkan, finns idag och kan utvecklas till att bli ännu bättre och starkare.

Dessa punkter behöver vi bli BÄTTRE på, prioriterade av arbetsgruppen

Matutbudet

• Matservering saknas under kvällstid för de som vill äta något annat än snabbmat. Serveringstillstånd är dyrt och krångligt att söka speciellt för de mindre anläggningarna som ser det som näst intill omöjligt. Kommunrepresentanterna tar reda på till nästa möte om det här går att påverka på något sätt.

Samverkan - kontinuitet

• Ex stafetten längs Stora Hälsingegårdars väg. Idag arrangeras tävlingen för 4:e året och det är ett lyckat koncept som förenar både idrott och kultur. Ifjol tävlade 65 lag och de flesta var lag från den egna kommunen. En målsättning kan vara att om 3-5 år har vi 200 lag som kommer hit och tävlar, det betyder fler gästnätter och ökade intäkter för handel och aktiviteter mm. Om vi satsar på en gemensam marknadsföring för att nå ut i ett större geografiskt område, paketera ihop tävlingen med boende, mat och upplevelser.

• Edsbyns IF Bandy generera ca 16 000 gästnätter/år i kommunen genom sina träningsläger, cuper och bandyskolan. Det är en stor dragare till vår kommun och även om högsäsongen är höst/vinter så är sommarbandyskolan ett lyckat koncept som lockar 400 ungdomar och deras familjer under tre veckor varje år. Bandyskolan och träningslägren kan vi jobba mer kring och utveckla tillsammans t ex genom att erbjuda ett program med aktinviter och upplevelser under tiden de är här. Det gynnar fler och ökar förutsättningar att familjer stannar kvar och bor här under den bandyveckan.

• Det är viktigt att vi väljer ut köpstarka målgrupper och samlar många aktiviteter och erbjudanden under en speciell period. Paketera tillsammans bo, äta och göra. Utveckla fler nya produkter t ex åka efter Stora Hälsingegårdars dag, bli guidade, äta på fäbodvallen, åka med häst och vagn, sova på Hälsingegård, kursverksamhet på fäboden mm. Knyta ihop t ex fiske och paddling till Världsarvet sälja in ex bo och fiska i världsarvet, hälsingegårdsmiljö och på det sättet nå fler målgrupper.

• Världsarvet Falun hade ett världsarvsår 2005 med mycket verksamhet i världsarvets tecken t ex alla skolorna jobbade med ämnet hela året. Går det att göra för Hälsingegårdarna?
Viktigt för nästa generation att känna stolthet och veta vad vi har runt omkring sig när de växer upp för att i framtiden bli duktiga ambassadörer.

• Även företagen i kommunen efterlyser aktiviteter och bra mat, gärna ett färdigt koncept. Det är viktigt att de kan stanna här lokalt med sina affärsbesökare. Det är även viktigt vid rekryteringarna att kunna presentera en levande bygd. Dessa punkter behöver vi bli BÄTTRE på, prioriterade av arbetsgruppen

Information

• Vi behöver mer skyltar med tydligt budskap och information till de som kommer. Välkommen till Hälsingland, är viktigt! Åker besökarna från Dalarna och in i Hälsingland är det mycket viktigt att de vet om vart de kommer och känner sig välkommen. Det är mycket viktigare än att berätta om vilken kommun de kommer till. Det är även viktigt att göra fler parkeringsplatser med informationsskyltar om vad som finns att göra, vart det går att köpa fiskekort, bo, äta osv.

• Det finns önskemål om att det bör finnas en turistbyrå i Edsbyn, även i Svabensverk som gränsar till Dalarna.

Projekt – leder

• Ett samarbete har startats mellan Svabensverk bygdegårdsförening och Woxnadalens motorklubb för att söka medel för ett gemensamt projekt. Mer information kommer vid nästa träff. Det finns önskemål om att det ska finnas hjälp att få när det gäller att skriva projektansökningar, Anteckningarna sammanställdes av Gudrun Axman Jumisko.

Kontakt

Ovanåkers kommun
Långgatan 24
828 80 Edsbyn
Tfn 0271-570 00
kommun@ovanaker.se

Information

Ovanåkers kommuns rss-flöde

Nyheter RSS-flöde

Ovanåkers kommuns facebook

Facebook


© Ovanåkers kommun 2015

Läs mer om: [krisens namn]

Text om krisen

Vad:

Var:

Senaste nytt och vanliga frågor: ovanaker.se/krislänk till annan webbplats

Telefonnummer för upplysningar: 0200-120 777

Om du är i fara RING 112

Nyhetsflöde:

RSS-flöde för kris