Informationen på den här sidan kan vara inaktuell.
Välkommen till vår nya hemsida på www.ovanaker.selänk till annan webbplats.

Här är du:

Publicerad

2015-03-12

Edsbyns bibliotek tilldelas märkningen Miljönär-vänlig!

Borab Miljönär-märker Edsbyns bibliotek.

Miljönär-vänlig-loggan
Bibliotekschef Inga-Lill Embretsen och Linda Jonsson, informatör på Borab.

Bibliotekschef Inga-Lill Embretsen och
Linda Jonsson, informatör på Borab.

Edsbyns bibliotek blir först i Ovanåkers kommun med att få kommunernas och Avfall Sveriges nya märkning ”Miljönär-vänlig”. Det är en märkning som visar på en verksamhet som gagnar miljön genom att verka för att laga, låna och återanvända.
För en hållbar konsumtion i ett hållbart samhälle.

Märkningen Miljönär-vänlig har tagits fram för att gynna en hållbar konsumtion genom återanvändning, samutnyttjande och reparation. Det långsiktiga målet är att minska mängden avfall och göra hållbar konsumtion till en god vana.

– Miljönär-märkningen syftar till att lyfta upp initiativ som görs för ett mer hållbart samhälle. Edsbyns bibliotek är en låneverksamhet som uppmuntrar och inspirerar till smart och hållbar konsumtion. Här finns allt man kan behöva utan att behöva köpa nytt: senaste romanen av favoritförfattaren, kurslitteratur, fackböcker, ljudböcker och filmer. De har en pocketbytarhylla och håller även på att skapa en DVD-bytarhylla. De är aktiva och engagerade, och upplåter även yta för andra Miljönär-vänliga evenemang som minskar mängden avfall och ökar återanvändning, t ex Leksaksbytaraktiviteter och Klädbytardagar, säger Linda Jonsson, informatör på Borab.

I Sverige återvinner vi mer än 99 % av hushållens avfall som energi eller material, problemet är att det genereras för mycket avfall - i snitt ca 460 kg avfall per person och år i Sverige, totalt 4400 000 ton sopor.
Inom EU slänger vi varje år ca 2,5 miljarder ton totalt! Om vi staplar detta motsvarar det en sträcka fem gånger så lång som avståndet mellan jorden och månen.

– Devisen ”Miljönär-vänlig - bli rik genom att laga, låna och återanvända” talar både till att man kan spara miljön såväl som pengar på att vara Miljönär-vänlig, säger Linda Jonsson.Kontakt

Ovanåkers kommun
Långgatan 24
828 80 Edsbyn
Tfn 0271-570 00
kommun@ovanaker.se

Information

Ovanåkers kommuns rss-flöde

Nyheter RSS-flöde

Ovanåkers kommuns facebook

Facebook


© Ovanåkers kommun 2015

Läs mer om: [krisens namn]

Text om krisen

Vad:

Var:

Senaste nytt och vanliga frågor: ovanaker.se/krislänk till annan webbplats

Telefonnummer för upplysningar: 0200-120 777

Om du är i fara RING 112

Nyhetsflöde:

RSS-flöde för kris