Informationen på den här sidan kan vara inaktuell.
Välkommen till vår nya hemsida på www.ovanaker.selänk till annan webbplats.

Här är du:

Publicerad

2016-07-14

Alternativt turistande, ett annorlunda konstprojekt

Förutom det vanliga sättet att ta fram turistisk information deltar Ovanåkers kommun nu i ett projekt för att ta fram en turistguide som inte följer de vanliga spåren.

Ovanåkers kommun deltar i ett projekt där en person ska resa runt i kommunen under några dagar och besöka ställen som han fått tips om genom invånare. Hans intryck kommer sedan att utmynna i en alternativ turistguide.  

Johan reser runt i kommunen

Under våren har annonser funnits där man uppmanas att söka för att få tillbringa några dagar på sin semester i Ovanåkers kommun. Killen som fick uppdraget heter Johan och han kommer att åka runt i Ovanåkers kommun 13-17 juli.

Under några dagar ska han tillsammans med konstnärerna Karin och Jon genomföra en resa där Karin och Jon har satt ihop ett program av upplevelser, möten och besöksmål. Resultatet kommer vi att få se under 2017 då arbetet redovisas bl.a. i form av en alternativ turistguide på nätet. Stämmer den allmänna uppfattningen av orten verkligen med invånarnas egen bild? Det är en fråga som Johan kommer att få svara på.

Johan reser runt i kommunen under några dagar av sin semester (privat bild från Instagram).

​Bakgrund

Konstfrämjandet och konstnärerna Karin Bäckström och Jon Perman presenterade idén om projektet för Ovanåkers kommun 2014 och vi blev mycket glada över att få vara med.

Jon och Karin har under 2015/2016 samlat in intryck och tips/förslag från bland annat invånare i Ovanåkers kommun. Under våren har personer som aldrig besökt kommunen fått söka till att få tillbringa några dagar av sin semester i kommunen och besöka de ställen som kommit in från tipsen/förslagen.

Kom till byn, som projektet heter, har bjudit in invånare i tre kommuner i Gävleborg till att delta i välkomnandet av en utomstående besökare, som aldrig tidigare besökt orten. Istället för att den inbjudne gästen får besöka de redan kända besöksmålen, har konstnärerna som arbetar med projektet, uppmanat ortsborna att lämna egna förslag på vad gästen borde se. Förslag som är kopplade till dem själva, platsens unika historia eller deras dagliga liv. När gästen sedan anländer erbjuds denne en guidad visning utifrån ortsbornas egna berättelser och förslag. Den guidade visningen görs tillsammans med ortsborna och dokumenteras. Därefter görs en sammanställning av alla berättelser och dokumentation på en hemsida/blogg som får utgöra ortens alternativa turistguide.

Den inbjudna gästen som aldrig satt sin fot i bygden tidigare, representerar en möjlighet att börja om en berättelse och göra den till sin egen. Projektet strävar efter att förskjuta värderingen och perspektivet från de redan bestämda turistattraktionerna inom kommunerna och istället vara en plats för berättelser och personer som vanligtvis inte kommer till tals. Målet är att ge plats åt andra perspektiv på dessa platser än de som skapas av omvärlden.

Projektet startade under hösten 2015 och stöds av Kulturbryggan, ABF, Hofors kommun, Ovanåkers kommun, Sandvikens kommun, Region Gävleborg och Gunvor Göranssons kulturstiftelse.

Hela processen kan du läsa om härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Här är Konstfrämjandets Facebooksidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kontakt

Ovanåkers kommun
Långgatan 24
828 80 Edsbyn
Tfn 0271-570 00
kommun@ovanaker.se

Information

Ovanåkers kommuns rss-flöde

Nyheter RSS-flöde

Ovanåkers kommuns facebook

Facebook


© Ovanåkers kommun 2015

Läs mer om: [krisens namn]

Text om krisen

Vad:

Var:

Senaste nytt och vanliga frågor: ovanaker.se/krislänk till annan webbplats

Telefonnummer för upplysningar: 0200-120 777

Om du är i fara RING 112

Nyhetsflöde:

RSS-flöde för kris