Informationen på den här sidan kan vara inaktuell.
Välkommen till vår nya hemsida på www.ovanaker.selänk till annan webbplats.

Här är du:

Publicerad

2016-05-26

Årets Hälsingeostkaka 2016

I samband med Hälsingegårdsdagarna 28-29 maj ska den godaste Hälsingeostkaka koras. Här kan du se alla deltagare och vart du ska åka för att prova deras ostkaka.

Hälsingeostkaka

Tävlingen ”Årets Hälsingeoskaka” är en tävling som arrangeras av föreningen MatVärden med syfte att synliggöra och stärka vårt matarv i Hälsingland. Vi vill med tävlingen lyfta hälsingeostkakans likheter och olikheter, vilken historia den har och på vilket sätt den serveras runt om i Hälsingland.

Deltagare

Söderhamn

Erik-Anders
Asta, Söderala

Britt-Marie Forssell:
– Ostkakan som kommer att serveras på Erik-Anders är tillverkad av mjölk, vetemjöl och ostlöpe. Konsistensen är mjuk, inte så mycket gnissel. Ostkakan har tillverkats i generationer. Den värms upp i långpanna med lite grädde över. Den serveras med en klick grädde och saftsås. Saftsåsen är oftast av blandsaft från gårdens bärbuskar.
Vi kommer att servera ostkaka 14–16.00.

www.erik-anders.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
tel: 072-728 79 41

Söderblomsgården
Trönö

Margareta Persson:
– Vi serverar en traditionell ostkaka från Enånger/Trönöbygden, lite halvgnisslig. Den värms i ugn med gräddmjölk och serveras varm med saftsås och grädde. Serveringstid lördag 11–15.00.

www.hembygd.se/trono-hembygdsforeninglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
tel: 070-673 44 88

 

Ovanåker

Jan-Hans
Norrby, Alfta

Astrid Wedin:
– Vi serverar ostkaka som görs efter ett recept av min farmor (Kristina Jonsson f 1888) som bodde på Jan-Hans. Gnersket varierar beroende på variabler i tillverkningen. Vi får dock mycket beröm av våra kunder för just gnersket och den traditionsenliga
smaken. Konsistensen är fast när ostkakan är ovärmd och blir mjukare vid uppvärmning. Vi serverar den precis som Kristina gjorde; skivad, uppvärmd med gräddmjölk i ugnen och med saftsås i djuptallrik. Serveringstillbehören anpassas såklart efter önskemål från kunderna. Serveringstider 11–15.00.

www.jan-hans.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
tel: 070-225 3119

Ol-Anders
Alfta

Annika Röstberg-Hagelin:
– Vi serverar Astrid Wedins ostkaka och har serveringstider 11–15.00.

Läs om Ol-Anders härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
tel: 070-653 83 69

Pallars
Älvkarhed

Nina Östman:
– Vi arbetar lokalt och köper opastöriserad mjölk direkt från gården, helst ekologisk som vi gör egen ostkaka av. Om vi köper gör vi det från de bästa lokala producenterna som fått högst betyg. Vi är mycket noga med hög kvalité på det vi serverar. Allt är ekologiskt så långt det går, och lokalt. Gnissel vill vi ha! Gnersket. Vi värmer
ostkakan i ugn och serverar med grädde om så önskas. Tillbehör är bär och örter. Öppettider 11–17.00.

www.ninae.se/pallarslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
tel: 070-666 70 72

Hembygdsgården Mårtes
Edsbyn

Gunilla Persson:
– Vi kommer att servera vår Hälsingeostkaka båda dagarna kl. 10–16.00. Den är slät och ”gnisslig” i konsistensen. Den skärs i skivor och värms tillsammans med grädde i ugn, för att sedan serveras traditionellt med hemgjord saftsås. Det kommer även att serveras kaffe.

www.hembygd.se/ovanaker/hembygdsgarden-martes/länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

Ljusdal

Anders-Pers
Öje

Jakob Silén:
– Vi har lärt oss receptet av en dam här i Järvsö som i sin tur lärt sig av generationen innan henne. Det är en riktig Järvsöostkaka med saffran ovanpå. Ostkakan görs på fjällkomjölk från våra egna kor. Ostkakan ska vara gnisslig och det är våran. Den värms i fet fjällkomjölk i ugn. Ibland värmer vi den i stekpanna. Den är god kall på
hårdmacka också. Tillbehören är hallon- eller hjortronsylt och grädde. Det kommer vara öppet för servering av ostkaka mellan 11–17:30.

www.anders-pers.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
tel: 0651- 323 03

Kristofers
Stene, Järvsö

Stephanie Cassel Kristofers:
– Vi serverar Jarseosts traditionella Järvsöostkaka. Ostkakan ska inte vara ”gnerskig”. Vi värmer skivor i lite grädde och serverar med vispad grädde samt jordgubbssylt eller saftsås. Vi kommer även att servera kall ostkaka på hårdbröd med smör och lite salt för att ge ytterligare en dimension över ostkakans mångsidighet och smak. Serveringen är öppen båda dagarna mellan 11–14.00.

www.kristofers.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
tel: 070-559 27 57

Ol-Ers
Kåsjö, Järvsö

Åsa Malmström Fack:
– Vi serverar farmor Sigrids ostkaka med saffran ovanpå. Ostkakan värms i ugn med lite grädde. Den är också god kall med inlagd sill. Tillbehören är saftsås eller hjortronsylt och grädde. Den serveras varm med saftsås och grädde. Vi har öppet lördagen 28 maj 11–16.00.

www.olers.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
tel: 070-230 67 99

Trädgårdscaféet på Stenegård samt Karls, Bondarv
Järvsö

Jennifer Granath:
– På trädgårdscaféet Stenegård kommer vi att servera Hälsingeostkaka båda dagarna mellan klockan 8–15.00. På trädgårdscaféet Karls båda dagarna 11–16.00. Vi kommer att servera den på min gammelmormor Britas vis, något annat finns inte. D.v.s. vi vänder den i mjöl, steker den sedan i smör, lägger den i en ugnsfast form och låter den bli gyllenbrun tillsammans med grädde i ugnen. Serverar den sedan varm med hjortronsylt från Hälsingeskogarna.

www.stenegard.comlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
www.tradgardscafeet.comlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
www.karlsibondarv.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
tel: 070-515 34 40

Gårdsrestaurangen på Stenegård
Järvsö

Monica Björklund:
– Jag serverar en traditionell ostkaka från Järvsö gjord på fjällkomjölk tillverkad av Madelen Holm på Sidskogen, med saffran ovanpå som hör till! Den är mjuk och fin och har just inget gnirk. Den värms i ugn med gräddmjölk och serveras med antingen hjortronsylt eller skogshallonsylt. Madde gör även glutenfri ostkaka som kommer att finnas som alternativ för de som önskar. Serveringstider 11.00–15.00.

www.stenegard.comlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
tel: 070-206 16 49

Engbergs
Stavsäter, Ljusdal

Ann-Christine Asplund:
– Vår ostkaka tillverkas i Forsa där släkten har rötter. Den har den ”rätta gnissliga ” konsistensen som utmärker äkta Hälsingeostkaka. Kakan skärs i centimetertjocka skivor som läggs i ugnsform. Lite grädde hälls över. Gräddas ca 15 minuter i 200 grader tills den fått svagt gyllenbrun färg. Serveras med hemlagad jordgubbssylt och vispad grädde. Vi har serveringen öppen båda dagarna 12–16.00. Vi kommer också att baka hårt och mjukt tunnbröd under dagen vilket då finns till försäljning.

www.engbergsistavsater.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
tel: 070-511 18 40

Bommars
Letsbo, Ljusdal

Marie Envall:
– Jag är född i Järvsö och gillar därför Järvsöostkakan med saffran på toppen. Det är där en hederssak att ostkakan inte ska gnissla. Mjölken ska inte värmas upp för snabbt och inte över 30 grader! Vi kommer att servera traditionell Järvsöostkaka från Marianne på Pallars, Jarse Ost. Den kommer jag att skiva, slå på lite grädde och värma upp. Tillbehör blir grädde och hjortronsylt! Vi bor i skogen och plockar bären själva. I min familj kunde vi äta saftsås eller hjortronsylt på jularna till ostkakan. Vi har guidad tur på Bommars kl 13–14.00 båda dagarna och väljer därför att erbjuda köp av en portion ostkaka från Järvsö från klockan 14-15.00.

www.bommars.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
tel: 070-292 98 62

Färila Hembygdsgård
Kerstin Ytterstedt Berggren:
– Vi ska göra traditionell ostkaka från Färila med ett gammalt recept som finns i släkten hos en av föreningens medlemmar. Det är en hederssak att ostkakan inte ska gnissla. Den är mjuk och fin och har just inget gnirk. Mjölken ska värmas upp långsamt till 36 grader innan man tillsätter ostlöpe och lite vetemjöl uppvispat i mjölk! Kakan skärs i centimetertjocka skivor som läggs i ugnsform. Lite grädde hälls över.
Gräddas ca 15 minuter i 200 grader tills den fått svagt gyllenbrun färg. Serveras med hemlagad saftsås med hela hallon och tunna stavar av mandel, till det en klick vispad grädde. Den 28 maj har vi serveringen öppen kl 11–15.00. Vi kommer också att baka mjukt tunnbröd under dagen, i vår bakstuga, vilket då finns till försäljning.

www.farila.nulänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
tel: 070-266 28 56

 

Hudiksvall

Bjuråkers forngård

Petra Gahm:
– Vi värmer ostkakan i ugn med grädde och serverar med saftsås. Serveringstider 12–16.00 28–29 maj.

www.hembygd.se/bjurakerlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
tel: 070-364 64 07

Frägsta
Näsviken

Henrik Rugolo:
– Kerstin lärde sig av sin svärmor Ada Mood och hon har tillverkat i över 30 år. Receptet är med mjölk, mjöl, ostlöpe och saffran och den har ett mjukare gnarsk och lite mjukare konsistens. Ostkakan värms i ugn med grädde och läggs upp het på tallrik. Den serveras het med saftsås eller sylt och man kan garnera med vispad grädde. Utöver denna klassiska ostkaka hållet vi på att testa en variant av Hälsinge hamboni med en italiensk touch som kommer att serveras med olivoljor från Apulien.
Vi kommer att ha restaurangen öppen mellan kl 12–15.00 båda dagarna.

www.fragsta.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
tel: 070-266 15 86


Sörhoga & Ystegårn
Forsa och Hillsta

Johanna Hildingsson:
– Vi på Sörhoga kommer att samarbeta med Ystegårn café & bistro. Ostkaka kommer att säljas och serveras på Ystegårn och vi kommer att vara där på plats för att berätta om ostkakan. Den värms i lite grädde i ugn och det blir olika tillbehör som grädde/sylt/bär. En Hälsingeostkaka SKA gnissla! Serveringstider 11–16.00. I Sörhoga har vi tillverkat ostkaka till försäljning i 5 generationer men receptet har funnits med under hela gårdens historia. Vår ostkaka smaksätts med lite saffran.

www.sorhogalantgard.comlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
www.ystegarnhillsta.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
tel Sörhoga: 070-669 32 66
tel Hillsta: 070-538 95 02

 

Nordanstig

Ersk-Mats
Hassela

Boerje Bohlin:
-Traditionell ostkaka (utan saffran), lokalproducerad, gnisslar något, värms i ugnen med grädde. Serveras med hemkokt saftsås med bär. Öppet båda dagarna kl. 12–15.00.

www.nordanstig.se/Hitta-direkt/Turism/Ersk-Matsgarden.htmllänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönstertel: 070-250 32 65

Kontakt

Ovanåkers kommun
Långgatan 24
828 80 Edsbyn
Tfn 0271-570 00
kommun@ovanaker.se

Information

Ovanåkers kommuns rss-flöde

Nyheter RSS-flöde

Ovanåkers kommuns facebook

Facebook


© Ovanåkers kommun 2015

Läs mer om: [krisens namn]

Text om krisen

Vad:

Var:

Senaste nytt och vanliga frågor: ovanaker.se/krislänk till annan webbplats

Telefonnummer för upplysningar: 0200-120 777

Om du är i fara RING 112

Nyhetsflöde:

RSS-flöde för kris