Här är du:

Publicerad

2016-05-16

Cykeltider

Att cykla till vardags och till träning blir mer och mer populärt. Vet du hur din cykel ska vara utrustad för att du ska kunna cykla tryggt och säkert?

Trafiksäkerhetsverket har tagit fram en guide för vad din cykel ska vara utrustad med för att du ska kunna cykla tryggt och säkert. Guiden hittar du härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Cykla till jobbet

Många fler skulle kunna cykla till jobbet. När man intervjuar människor om deras resvanor visar det sig att de flesta bilresor bara är 3 till 5 km. Det är alltså sträckor som man lätt och snabbt kan göra med cykel. Enligt beräkningar som Trafikverket gjort skulle 30-35 procent av alla bilresor kunna göras med cykel. I Sverige görs i dag bara cirka 9 procent av alla resor per cykel.

Den som inte cyklar regelbundet och inte motionerar på annat sätt kan tycka att cykling till jobbet är ett omöjligt projekt. Det är för jobbigt helt enkelt. I början blir det säkert jobbigt. Då är det en mager tröst att energiska vänner förklarar att det går över med tilltagande kondition.

Den som tycker att det är för jobbigt att cykla till jobbet kan skaffa en elcykel, d v s en cykel med en elektrisk hjälpmotor. Hjälpmotorn startar när man börjar trampa och gör en del av jobbet. Man måste dock trampa för att motorn ska hjälpa till. Hjälpen är mycket påtaglig. Backar som tidigare känts branta som Himalaya trampar man uppför med ett leende på läpparna.

Hur går det med motionen då om man kör med elcykel? Tja, man måste ju trampa och successivt så byggs konditionen upp, och så småningom kan man koppla ur motorn och köra på ren muskelkraft.

Elcykeln har alltid den fördelen att när man blir trött, eller i branta backar så kopplar man in motorn och man kan göra längre cykelturer med elmotor än utan.

 

Andra tips för ditt cyklande

(Klicka på bilden för större bild)

Kontakt

Ovanåkers kommun
Långgatan 24
828 80 Edsbyn
Tfn 0271-570 00
kommun@ovanaker.se

Information

Ovanåkers kommuns rss-flöde

Nyheter RSS-flöde

Ovanåkers kommuns facebook

Facebook


© Ovanåkers kommun 2015

Läs mer om: [krisens namn]

Text om krisen

Vad:

Var:

Senaste nytt och vanliga frågor: ovanaker.se/krislänk till annan webbplats

Telefonnummer för upplysningar: 0200-120 777

Om du är i fara RING 112

Nyhetsflöde:

RSS-flöde för kris