Informationen på den här sidan kan vara inaktuell.
Välkommen till vår nya hemsida på www.ovanaker.selänk till annan webbplats.

Här är du:

Publicerad

2016-08-17

Edsbyn Pride 19 augusti

Det är dags för Ovanåkers kommun att presentera en alldeles egen Pridedag. Fredag 19 augusti står RFSL Hälsingland som arrangör till Edsbyn Pride tillsammans med Ovanåkers kommun.

– Pride behövs mer än någonsin med tanke på vad som händer runtomkring världen och framförallt det fruktansvärda som har hänt i Orlando. Vi får aldrig sluta kämpa för den som behöver. Människor måste få vara sig själv och få älska vem h*n vill. Det är inte meningen att folk ska gå omkring och vara rädd vilket sådana här händelser resulterar till.

Den som säger att det räcker med Pride och att det längre inte behövs lever inte i förtryck eller jobbar med människor som har flytt från tortyr och som har fått levt sitt liv i hemlighet eller flytt från fängelse eller rädsla över att bli skjuten. Vi kanske har kommit rätt långt i Sverige men det där beror på vem du frågar och hur situationen ser ut där du bor. Det är svårare att komma ut i mindre städer och framförallt små kommuner säger projektledaren Majs Keller.

Initiativtagare till Edsbyn Pride är Kim Roos som är uppväxt i Edsbyn och har en stark historia med att vara född i fel kropp. Kim skrev i en grupp på Facebook där han önskade en Pride i Edsbyn för att det behövs. Majs Keller såg frågeställningen och kontaktade Ulla-Marie Nilsson på Ovanåkers kommun och lade fram ett antal idéer och möjligheter.

- Jag tycker att alla ska få vara som dom är och kunna få älska vem dom vill säger, Kim Roos.

- Ovanåkers kommun arbetar med att öka kunskapen om hbtq-personers situation bland personal och Edsbyn Pride skulle bredda det arbetet. Jag är stolt över att jobba i en kommun där hela kommunledningen är positiva till att delta och jag har mött samma respons i en första kontakt med organisationer och företag. Edsbyn Pride skulle ha en viktig betydelse för personer i vår bygd som skulle känna att de flesta tycker att mångfald är positivt, för så tror jag att det är, säger Ulla-Marie Nilsson, ansvarig för hbtq-arbetet på Ovanåkers kommun.

Hbtq-frågor och idrott är dagligen ett viktigt samtalsämne därför är det oerhört stort att Edsbyns IF Bandy är en stolt sponsor.

- Den uppslutning Edsbyns IF Bandy har från hela lokalsamhället runtomkring oss gör att vi känner ett stort ansvar för att engagera oss, inte bara i vår egen verksamhet och dess roll i samhället, säger Thomas Zetterqvist ordförande Edsbyns IF Bandy.

Yoomi Renström (S), kommunalråd i Ovanåkers kommun, som dessutom arbetar med hbtq-frågor internationellt kommer invigningstala.

- Sverige är på många sätt ett föregångsland när det gäller jämställdhets-
och HBTQ- arbete i Europa. Ändå känner sig många människor utsatta och inte accepterade för det dom är, även här i vår kommun. Som politiker har jag ett extra stort ansvar att visa att alla människor ska behandlas med samma respekt och känna samma värde. Det borde vara en självklarhet för alla politiker men tyvärr är det inte så och det tycker jag man kan märka i den hårdnande samhällsutvecklingen idag, säger Yoomi Renström (S).

Edsbyn Pride sker fredag 19 augusti. Alla föreläsningar kommer att ske på Röda Kvarn från klockan 12.00. På plats kommer det att finnas utställare och chans att träffa författaren Minna Hansson. Det kommer att fyllas på med fler artister och föreläsare så håll utkik.

Mer information: Edsbyn Pridelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och RFSL Hälsinglandlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Arrangör: RFSL Hälsingland Medarrangör: Ovanåkers kommun

Kontakt

Ovanåkers kommun
Långgatan 24
828 80 Edsbyn
Tfn 0271-570 00
kommun@ovanaker.se

Information

Ovanåkers kommuns rss-flöde

Nyheter RSS-flöde

Ovanåkers kommuns facebook

Facebook


© Ovanåkers kommun 2015

Läs mer om: [krisens namn]

Text om krisen

Vad:

Var:

Senaste nytt och vanliga frågor: ovanaker.se/krislänk till annan webbplats

Telefonnummer för upplysningar: 0200-120 777

Om du är i fara RING 112

Nyhetsflöde:

RSS-flöde för kris