Här är du:

Publicerad

2016-04-29

Majkasor på Valborgsmässoafton

Valborgsmässoafton brukar innebära majkasor och fyrverkerier, och då är det viktigt att känna till vilka regler som gäller.

Om du tänker anordna en majbrasa och fyrverkerier på allmän plats måste du i förväg anmäla detta till Polisen. Ska du däremot ordna en mindre majkase eller eldning på din egen tomt bör du i förväg anmäla det till Räddningstjänsten.

Glöm inte djuren

Innan majkasorna har tänts utgör dem den perfekta boplatsen för igelkottar och fåglar. Kom därför ihåg att försäkra dig om att inga djur har bosatt sig i riset. Ett bra tips är att dagen innan flytta riset någon meter så att djuren kan fly på ett naturligt sätt. Åtgärden lämpar sig för de flesta små- och medelstora rishögarna.

Stora rishögar är svåra att flytta. Då gäller det i stället att så noga som möjligt undersöka riset, skaka på grenarna och föra oväsen. Förhoppningsvis skrämmer man då ut djuren som gömmer sig i riset.

Visa hänsyn mot husdjuren

Kom även ihåg att många husdjur lider av smällarna från fyrverkerierna och vi ber er att visa hänsyn mot våra fyrbenta vänner.

Läs mer information om Eldning av gräs eller mindre privata bränningarlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster på Räddningstjänstens webbplats.

Kontakt

Ovanåkers kommun
Långgatan 24
828 80 Edsbyn
Tfn 0271-570 00
kommun@ovanaker.se

Information

Ovanåkers kommuns rss-flöde

Nyheter RSS-flöde

Ovanåkers kommuns facebook

Facebook


© Ovanåkers kommun 2015

Läs mer om: [krisens namn]

Text om krisen

Vad:

Var:

Senaste nytt och vanliga frågor: ovanaker.se/krislänk till annan webbplats

Telefonnummer för upplysningar: 0200-120 777

Om du är i fara RING 112

Nyhetsflöde:

RSS-flöde för kris