Informationen på den här sidan kan vara inaktuell.
Välkommen till vår nya hemsida på www.ovanaker.selänk till annan webbplats.

Här är du:

Publicerad

2017-05-17

Hitta ut Ovanåker

Hittaut Ovanåker drar igång den 17 maj. Tills dess har 110 checkpoint-stolpar placerats ut runtom i kommunen. Foto: Andreas Davidsson.

17 maj startar Ovanåkers största friskvårdsprojekt

Den 17 maj drar Ovanåkers största friskvårdsprojekt Hittaut igång. Det är orienteringsklubbarna Alfta-Ösa OK och Edsbyns OK tillsammans med Ovanåkers kommun som står bakom projektet. En stor detaljerad karta kommer att skickas ut gratis till alla hushåll och sedan är det fritt fram för gemeneman att börja leta de 110 checkpoints som finns utplacerade runt om i kommunen.

Hittaut är ett nationellt friskvårdsprojekt som har växt stadigt sedan starten för ca 10 år sedan. Idag finns projektet på 20 orter i Sverige och förra året lockade man totalt över 30 000 aktiva deltagare. Nu blir det alltså premiär i Ovanåkers kommun, som är en av de nytillkomna orterna inför året.

Projektledare för Hittaut Ovanåker är Andreas Davidsson, Alftabo och orienterare för Alfta-ÖSA OK, som även drivit det lokala projektet i Hudiksvall med framgång under tre år. Intresset för att leta checkpoints i sin närmiljö är något som växt och förhoppningen är nu att Ovanåkersborna ska drabbas på samma sätt som Hudikborna, där närmare 5% av befolkningen är aktiva och registrerade deltagare inom projektet.
– Det blir dubbelt jobb för mig i år med två projekt och det ska bli kul att följa utvecklingen för Ovanåkers-projektet. Förhoppningsvis ska vi med min erfarenhet från Hudiksvall kunna få en bra start redan första året, kommenterar Andreas.

Svenska orienteringsförbundet har inför året införlivat Hittaut som en del av sin verksamhet för att rekrytera nya orienterare. I och med detta har projektet fått nya resurser som satsat på en ny hemsida, vidareutveckling av appen och ett helt nytt utseende. Förhoppningen är deltagarna i Hittaut ska leta sig vidare till ytterligare aktiviteter inom orientering.

Lokalt i Ovanåker är det de båda orienteringsklubbarna Edsbyns OK och Alfta-ÖSA OK som står bakom arrangemanget och står för ideella krafter. Ovanåkers kommun har beviljat bidrag under fem års tid, som täcker vissa fasta kostnader och sedan är det lokala sponsorer som gjort det ekonomiskt möjligt.
– Hittaut är en jättesatsning för våra klubbar och det skulle aldrig gå att genomföra utan det ekonomiska stöd vi fått. Nu är vår insats endast i form av ideellt arbete. Målet för oss som arrangörer är att tillgängliggöra sporten orientering och vår arena - kartan och skogen. Vinningen för oss består i att folk får större kunskap om karta, naturen och lär sig använda dessa i sin vardag, förklarar Andreas.

Inom projektet genomförs även en Företagsutmaning / Friskvårdsutmaning för företag och kommunens arbetsplatser. Detta är ett upplägg som intresserat många företag.
– Vi kommer också att lansera en Skolutmaningg med liknande upplägg där kommunens alla skolungdomar ska kunna nyttja Hittaut och tävla mot varandra som en extra morot för att locka fler. Och här finns ett fint pris att vinna till klasskassan, berättar Andreas.

Den 17 maj drar Ovanåkers största friskvårdsprojekt igång med invigning utanför Svenska fönsters kontor kl 17.00. Det blir invigningstal, utdelning av kartor och chans för de som vill prova-på under enklare former. Därefter pågår projektet ända till och med den 8 oktober och tills dess har deltagarna möjlighet att leta de 110 checkpoints som finns utplacerade i Alfta, Edsbyn, Knåda och Skräddrabo. Förhoppningen är att fler orter ska kunna tillkomma till kommande år.
– Vi hoppas att många tar chansen att prova ett nytt, roligt sätt att motionera på. Man får upptäcka nya platser och kommer ut i naturen på ett säkert sätt. Dessutom är det gratis och tillgängligt för alla - oavsett ålder, kunskapsnivå eller rörelseförmåga. Man kan hitta ut när man vill, hur man vill och med vem man vill, avslutar Andreas.

Kartan för Hitta ut Ovanåker

Hittaut-kartan delas ut gratis till alla hushåll i Ovanåkers kommun. Den kommer även finnas tillgängliga för turister, företag och skolor.

Fakta Hittaut Ovanåker

  • Hittaut är ett friskvårdsprojekt som finns på 20 orter i Sverige
  • Totalt 30 000 deltagare i Sverige under 2016
  • Arrangeras i Ovanåker av Edsbyns OK och Alfta-ÖSA OK
  • 110 checkpoints har placerats ut i Hudiksvall
  • 6 extra checkpoints kommer släppas under hösten
  • Projektet pågår mellan 17 maj - 8 oktober
  • Gratis och öppet för alla - oavsett ålder
  • De lättaste checkpointen är hjulanpassade och tillgängliga för alla
  • Chans att vinna fina priser för varje registrerad checkpoint

Mer info om projektet finns på hittaut.nu/ovanakerlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

För upplysningar - vänligen kontakta:
Projektledare Andreas Davidsson, ovanaker@hittaut.nu, 070-4254794.

Kontakt

Ovanåkers kommun
Långgatan 24
828 80 Edsbyn
Tfn 0271-570 00
kommun@ovanaker.se

Information

Ovanåkers kommuns rss-flöde

Nyheter RSS-flöde

Ovanåkers kommuns facebook

Facebook


© Ovanåkers kommun 2015

Läs mer om: [krisens namn]

Text om krisen

Vad:

Var:

Senaste nytt och vanliga frågor: ovanaker.se/krislänk till annan webbplats

Telefonnummer för upplysningar: 0200-120 777

Om du är i fara RING 112

Nyhetsflöde:

RSS-flöde för kris