Här är du:

Om det blir strömavbrott

Strömavbrott kan bero på flera olika saker. Det kan vara ett större eller mindre fel på elnätet eller bero på lokalt fel i hushållet. Exempelvis kan jordfelsbrytaren ha löst ut eller så kan det ha gått en propp. Om det däremot blir strömlöst på grund av oväder kan det ta längre tid. Nedblåsta träd ska kanske röjas undan och ledningar repareras.

När delar av bostaden är strömlös


Om en propp har gått eller om en dvärgbrytare har löst ut i proppcentralen bör du göra följande:
 • Byt propp eller återställ dvärgbrytaren. Om felet kvarstår, ta kontakt med en elinstallatör.
 • Om en huvudsäkring (propp eller dvärgbrytare) har löst ut i mätarskåpet ska du byta propp eller slå till dvärgbrytaren.

När hela bostaden är strömlös


Om jordfelsbrytaren vid proppcentralen har löst ut ska du göra följande:
 • Återställ jordfelsbrytaren. Om den löser ut igen - slå ifrån alla dvärgbrytare. Återställ jordfelsbrytaren. Slå till en dvärgbrytare i taget tills jordfelsbrytaren löser ut igen. Slå ifrån den felaktiga dvärgbrytaren och slå till alla andra + jordfelsbrytaren. Kontakta en elinstallatör. Om du har vanliga proppar i centralen skruvar du i och ur dessa enligt ovan.

När hela bostadsområdet är strömlöst


Om hela bostadsområdet är strömlöst ska knäppa på batteriradion och lyssna på lokalradion. Där får du veta om ett stort fel har inträffat. Du kan också ringa och få information från det företag som äger elnätet.

Idag kan du köpa din el från vilket elföretag du vill i landet. Men ansvaret för att den el du köper verkligen kommer fram till din bostad ligger alltid hos det företag som äger och sköter elnätet på den ort där du bor. Det är dem du ska kontakta om du tror att orsaken till strömavbrottet inte finns hemma hos dig. Telefonnumret hittar du på fakturan.

Ha alltid extra proppar, stearinljus, batterier och batteriradio hemma!

Att tänka på om strömmen går

 • Elvärme - Stäng av elementen. Om alla har sina element på när strömmen kommer tillbaka, kan hela nätet bli överbelastat. Då går strömmen igen.
 • Kyl - Öppna kylskåpsdörren så sällan som möjligt.
 • Frys - Häll dörren stängd. En välfylld frys håller kylan minst ett dygn om dörren inte öppnas. Vid längre strömavbrott bör färdiglagad mat ätas upp så snart som möjligt. Kött och fisk tillagas för omedelbar konsumtion (om du har möjlighet att laga mat utan el). Bröd och grönsaker håller ytterligare ett par dagar.
 • Vatten -  Tappa upp dricksvatten. Om avbrottet blir riktigt långvarigt kan trycket sjunka i ledningarna, eftersom pumparna drivs med el.
 • Mitt i disken? -  Stäng av maskinen och vattenkranen.
 • Mitt i tvätten? - Stäng av maskinen och vattenkranen. Tvätt som inte är ömtålig kan ligga kvar i maskinen. Ömtålig tvätt plockas ur. Luckan öppnas med hjälp av "nödöppningen", se bruksanvisningen.  

Att tänka på när strömmen kommer tillbaka


Om alla hushåll har maximal elförbrukning när strömmen kommer tillbaka utsätts elnätet för en "chockeffekt". Det innebär att det blir obalans i hela systemet och det blir mörkt igen. Därför är det viktigt att alla elkunder hjälper till att mjukstarta systemet efter ett avbrott.

Följande punkter gäller i första hand vid längre strömavbrott eller om du får ett kortare strömavbrott vid riktigt kallt väder. Tänk på att hård blåst bidrar till att sänka temperaturen.

 • Sätt inte igång elvärmen direkt.  Det går åt mer el för att höja temperaturen i ett nedkylt rum, jämfört med att hålla värmen konstant i ett varmt rum. Sänk termostaterna till 16 grader. Välj ut ett rum som du vill värma upp först. Låt övriga element vara avstängda några timmar. Sätt sedan på varje element med några minuters mellanrum. Avvakta. Höj därefter till normal rumstemperatur.
 • Vänta några timmar med tvätt och disk.  Även här gäller mjukstart. Vad är viktigast att få igång? Värmen kanske är viktigast en kall vinterdag, medan kyl och frys är viktigare när det är plusgrader ute.
 • Värm inte upp huset med ugnen.  Börja inte heller med matlagning direkt om det inte är absolut nödvändigt. Om du måste laga mat går det till exempel att koka potatis på trean, även om det går långsammare. Då drar plattan mindre el på kortare tid.  

Källa: Villaägarnas riksförbund och Svensk Energi

Publicerad 2016-04-25
Dela

Kontakt

Ovanåkers kommun
Långgatan 24
828 80 Edsbyn
Tfn 0271-570 00
kommun@ovanaker.se

Information

Ovanåkers kommuns rss-flöde

Nyheter RSS-flöde

Ovanåkers kommuns facebook

Facebook


© Ovanåkers kommun 2015

Läs mer om: [krisens namn]

Text om krisen

Vad:

Var:

Senaste nytt och vanliga frågor: ovanaker.se/krislänk till annan webbplats

Telefonnummer för upplysningar: 0200-120 777

Om du är i fara RING 112

Nyhetsflöde:

RSS-flöde för kris