Publicerad

2011-12-21

Äggkoppar till påsk!

Håkan Stockhaus visar ett urval av sina äggkoppar på Alfta bibliotek.
Håkan Stockhaus driver Boställs Antik på gården Boställs strax utanför centrala Alfta. Familjen flyttade från Södra Flät, som började kännas alltför isolerat, till Alfta vid sekelskiftet. Man sökte en gård med plats för familjens hästar och Boställs motsvarade kraven.
Håkan Stockhaus
Antikaffär
Antikaffären har funnits sedan 2002 och Håkan sköter den vid sidan av sitt ordinarie arbete. Att affären öppnades kan man kanske tacka den förre ägaren Linnea Avenberg för. Hon hade ett dockmuseum i en av utbyggnaderna och lämnade kvar sina montrar när hon flyttade. Håkan och hans fru tyckte att det var synd att lokalen stod outnyttjad och man började fundera på hur den kunde användas. I radioprogrammet Sök och Finn efterfrågade folk ofta olika porslinsdelar för kompletteringar. I kombination med lokal, efterfrågan och en viss samlarådra föddes idén till en antikaffär med inriktning på svenskt porslin.

Museum
För ca tre år sedan öppnade Håkan ett museum i anslutning till antikaffären. Där visar han sin samling serviser med Rörstrandsdekorer från 1700-tal och till nutid. För närvarande har han ca 600 olika tallrikar.

Privata samlingar 
Håkan samlar inte bara på Rörstrandsdekorer utan även äldre jultallrikar från början av 1900-talet och minnestallrikar från nämnda porslinsfabrik. Senaste köp är en minnestallrik i relief från Baltutställningen 1914.
 
Äggkoppar har Håkan samlat i 15-20 år och han har drygt 2000 olika exemplar. Från början samlade han både svenska och utländska äggkoppar men numera är det bara svenska som kommer ifråga.
 
Alfta bibliotek, 3 mars - 11 april, kan man se ett urval av familjen Stockhaus omfattande samling av äggkoppar.

Läs mer om Håkan Stockhaus äggkoppar och utställningen på Alfta bibliotek i Aftonbladet länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsteroch Ljusnanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Rörstrand/Blå eld/Hertha Bengtsson
Gefle/Amanita
Gustafsberg/Prunus/Stig Lindberg

Kontakt

Ovanåkers kommun
Långgatan 24
828 80 Edsbyn
Tfn 0271-570 00
kommun@ovanaker.se

Information

Ovanåkers kommuns rss-flöde

Nyheter RSS-flöde

Ovanåkers kommuns facebook

Facebook


© Ovanåkers kommun 2015

Läs mer om: [krisens namn]

Text om krisen

Vad:

Var:

Senaste nytt och vanliga frågor: ovanaker.se/krislänk till annan webbplats

Telefonnummer för upplysningar: 0200-120 777

Om du är i fara RING 112

Nyhetsflöde:

RSS-flöde för kris