Informationen på den här sidan kan vara inaktuell.
Välkommen till vår nya hemsida på www.ovanaker.selänk till annan webbplats.

Här är du:

Hans Lidman

Författaren och fotografen Hans Lidman (1910-1976) bodde och verkade i Edsbyn. Han skrev
sammanlagt närmare 60 böcker i olika genrer, en mängd tidningsartiklar och lämnade dessutom efter sig ett stort arkiv med svartvita bilder, tagna under hans resor i Sverige och våra nordiska grannländer.

Många av hans böcker handlar om hembygden kring Voxnadalen i Hälsingland. Här är några av dem: Det nappar i Svartån (1945), Sommardagar (1951), Den sjungande dalen (1954), Pärlugglans skog (1960), Nådasmulor (1968), Lim-Johan (1971)

Förutom författare var han bl.a. ordförande i Ovanåkers hembygdsförening i närmare 30 år, redaktör för årsboken Hälsingerunor i 10 år samt initiativtagare till Edsbyns museum.

Några utflyktsmål i Hans Lidmans fotspår


Edsbyns museum

Hans Lidman var en av initiativtagarna till museets tillkomst.
Där finns i dag en fast utställning om honom. Därutöver förvaras i arkivet ca 10 hyllmeter arkivalier i form av manuskript, etnologiska uppgifter m.m. som Hans samlade in. Han samlade för Nordiska Muséets räkning, för Ovanåkers hembygdsförening, samt för eget intresse och som underlag för egna berättelser.
Edsbyns museum är öppet måndag-fredag 13-16, lördag 11- 14, söndag stängt.

Edsbyns bibliotek

Här finns en särskild Hans Lidman hörna med alla hans böcker.

Gamla landsvägen

"Den sjungande dalen" kallade Lidman en av sina böcker. Här i dalgångens botten hämtade han inspiration till berättelser både i den och i andra böcker. Här, där Voxnan i meandrar liksom dröjer sig kvar i det vackra landskapet, dröjde sig även Hans kvar och lät sig fångas av stämningar. Motorfordonstrafik är förbjuden efter den gamla landsvägen och kanske är det därför
som en promenad eller en cykeltur i sakta mak får en särskild "nära-livet-upplevelse".

Lim-Johans stuga

Här bodde den naivistiske konstnären Johan Erik Olsson alias Lim-Johan (1865-1944). Stugan byggdes speciellt för honom några år efter hans vistelse på hospitalet i Uppsala. Han bodde i stugan från 1916 och fram till sin död. Hans Lidman har beskrivit Lim-Johan och hans liv i boken med samma namn. Även boken "Nådasmulor" innehåller en artikel om Lim-Johan.

Våsbo fäbodar

Ett fäbodställe med fyra orörda fäbodvallar, där fäboddriften upphörde så sent som under 1900-talets senare del. Våsbo fäbodar klassades/utnämndes till kulturreservat under 2008, eftersom en gård och en fäbod hör intimt ihop. Ingen förmögen gård utan fäbod. Hans Lidman ömmade särskilt för landsbygdens människor och deras kultur och han besökte med förkärlek våra fäbodar. Här, i Våsbo kan man verkligen känna historiens vingslag.

Några utflyktsmål i Hans Lidmans fotspår

Klicka på bilden för att förstora den

Ryggesbo

Hans Lidman besökte ofta Springs gården i Ryggesbo där Erik och sonen Jonas (Jonke) bodde. Det var två äkta skogsbor med stor kunskap om jakt, fiske och allt som rörde naturen och hur
man levde på självhushållets tid. Härifrån och till Knåda åker man efter "Den nya vägen" som titeln lyder på Lidmans bok som kom ut postumt år 2007.

Knåda

Här kan man förslagsvis ta till höger och köra vägen till Edsbyn via Hian. Detta med tanke på, dels den bedårande utsikten över "den sjungande dalen", men även med tanke på Lidmans berättelse om "Klockbytarmöten på Knådahian", som Lidman beskrev i hembygdsboken"Kulturbilder från Gamla Ovanåker".

Mållångsboån

Det här är den å som ursprungligen kallades "Svartån" i Hans Lidmans böcker. Här kan du vandra i författarens fotspår eller prova på att flugfiska i ett riktigt mytomspunnet vatten. Mer information!länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Voxnan

Från denna älv finns också många Lidman-berättelser. Voxnan är ett spännande vatten med många vackra platser att besöka, t.ex. Hylströmmen och Vinströmmen.

Läs Ljusnanslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster artikel från 100-års jubileet!
Publicerad 2015-12-02

Kontakt

Ovanåkers kommun
Långgatan 24
828 80 Edsbyn
Tfn 0271-570 00
kommun@ovanaker.se

Information

Ovanåkers kommuns rss-flöde

Nyheter RSS-flöde

Ovanåkers kommuns facebook

Facebook


© Ovanåkers kommun 2015

Läs mer om: [krisens namn]

Text om krisen

Vad:

Var:

Senaste nytt och vanliga frågor: ovanaker.se/krislänk till annan webbplats

Telefonnummer för upplysningar: 0200-120 777

Om du är i fara RING 112

Nyhetsflöde:

RSS-flöde för kris