Kontakt

Hygienisk verksamhet

Om du ska starta en verksamhet där du erbjuder hygienisk behandling som innebär en risk för blodsmitta eller annan smitta genom att du använder stickande eller skärande verktyg måste du anmäla detta till miljö- och byggförvaltningen minst 6 veckor innan verksamheten startar.

Exempel på anmälningspliktiga hygieniska behandlingar:

  • tatuering
  • kosmetisk tatuering (permanent makeup/microblading)
  • medicinsk fotvård
  • akupunktur
  • piercing
  • öronhåltagning
  • microneedling
  • wet cupping (hijama)
  • barberare och frisörer som använder rakblad eller rakkniv mot huden,
  • manikyr- och/eller pedikyr där klippning av nagelband med nagelbandstång, bortskärning av liktornar med skalpell och andra typer av stickande/skärande verktyg som penetrerar eller skrapar mot huden förekommer,
  • andra behandlingar där du använder stickande eller skärande instrument där det kan finnas risk för smitta, exempelvis där instrument med nålar, rakblad, skärblad, lansetter, hyvlar och credoblad används.

Anmälningsplikten gäller även om verksamheten är ambulerande, det vill säga uppsökande. Det innebär att du till exempel ska göra en anmälan om du vill erbjuda behandlingar hemma hos kunder, på mässor eller evenemang i Ovanåkers kommun.

Om flera olika verksamhetsutövare arbetar inom samma lokal ska var och en anmäla sin egen verksamhet, även om de ägnar sig åt samma typ av behandlingar. Detta gäller även om det finns en befintlig verksamhet i lokalen som redan är anmäld. I anmälan behöver ni redovisa både den egna verksamhetens egenkontroll och hur ansvaret är fördelat mellan de olika verksamheterna, så att miljö- och byggförvaltningen kan bedöma de hälsomässiga riskerna med såväl lokaler som verksamheter.

Om en anmälningspliktig verksamhet flyttar till nya lokaler, förändras verksamhetens förutsättningar och det innebär att du behöver göra en ny anmälan.

Anmälan

På kommunens hemsida finns e-tjänster Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. där du kan anmäla din verksamhet alt. via blankett om du inte har tillgång till e-legitimation. Det är viktigt att din anmälan är så komplett som möjligt och att du bifogar efterfrågande uppgifter för att inte förlänga handläggningstiden. Du behöver göra din anmälan senast sex veckor innan du startar verksamheten.

När vi har granskat din anmälan utför vi normalt ett platsbesök på anläggningen för att titta på lokalerna. Om allt är ok kommer du att få ett beslut om att vi lämnar anmälan utan vidare åtgärder, alternativt med vissa försiktighetsmått.

Om du startar utan att ha anmält till oss riskerar du att få betala en miljösanktionsavgift. Du kan även riskera åtal.

Avgift

Miljö- och byggförvaltningen tar ut en avgift för handläggningen av din anmälan enligt den taxa Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som fastställts av kommunfullmäktige.

Efter att anmälan är klar gör vi även en inklassning av verksamheten. Vid inklassningen beslutas tillsynsbehov samt tillsynsavgift för verksamheten, vilket delges genom ett separat beslut. Tillsynsavgiften tas ut som fast årlig avgift från och med året efter anmälan.

Nya regler om förändrad anmälningsplikt

Riksdagen har beslutat om en ny lag (2021:363) om estetiska kirurgiska ingrepp och estetiska injektionsbehandlingar. I samband med den nya lagen har även en översyn gjorts av 38 § i förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd, som reglerar bestämmelser om anmälningsplikt för hygieniska verksamheter. Det nya regelverket började gälla 1 juli 2021.

Detta innebär att från och med den 1 juli 2021 omfattar anmälningsplikten även stickande/skärande verksamhet, där det finns en risk för annan smitta än bara blodsmitta. Verksamheter med risk för blodsmitta omfattas redan sedan tidigare av anmälningsplikten. Detta innebär att anmälningsplikten utvidgas till att även omfatta exempelvis behandling där man använder rakkniv/rakblad mot huden, håltagningspistol eller stickande/skärande instrument för att avlägsna död hud. Alltså behandlingar där det kan finnas en risk att ett orent stickande/skärande instrument har möjlighet att överföra svamp, bakterier eller virus som orsakar infektion i de ytliga hudlagren. Det betyder att du blir anmälningspliktig oavsett om du avser att starta en sådan verksamhet eller om du sedan tidigare bedriver en sådan verksamhet.

Om du redan har en sådan verksamhet som kan tänkas omfattas av denna förändring behöver du anmäla din verksamhet till miljöförvaltningen senast den 1 september 2021.

Förändringarna innebär även att från och med den 1 juli 2021 kommer tillsynsansvaret för estetiska injektionsbehandlingar som exempelvis fillers, gå över till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Verksamheter som redan varit anmälda till miljö- och byggförvaltningen för att de utför injektionsbehandlingar behöver anmäla sin verksamhet på nytt till IVO, https://www.ivo.se/yrkesverksamma/anmala-och-rapportera-som-yrkesverksam/estetiska-behandlingar/ Länk till annan webbplats..

Egenkontroll

Du som är ansvarig för en verksamhet med hygienisk behandling ska kontrollera verksamheten och arbeta förebyggande för att undvika miljö- och hälsoproblem. Egenkontroll kan beskrivas som verksamhetsutövarens egna kvalitetssystem för att förebygga eller åtgärda eventuell negativ påverkan på hälsa och miljö. Det är också ett sätt att se till att verksamheten drivs enligt de lagkrav som finns. Arbetet med egenkontroll i anmälningspliktiga verksamheter ska göras fortlöpande och systematiskt och det ska dokumenteras.

God hygien och rengöring är avgörande för att undvika smittspridning, det gäller både lokal och utrustning samt den som utför behandlingen. Genom god handhygien och genom att rengöra, desinficera och sterilisera de arbetsverktyg man ska använda samt hålla lokalen ren minskar man riskerna.

Egenkontrollen bör bl.a. inkludera rutiner:

  • för upprätthållande av god hygien i samband med behandlingar,
  • vid misstanke om smitta eller annan olägenhet för människors hälsa,
  • för fortlöpande underhåll av lokaler och inredning,
  • för städning, rengöring och skötsel av lokaler och utrustning samt för kontroll av dessa åtgärder,
  • för hantering och val av kemiska ämnen, och
  • för kommunikation med kunderna.

Mer information om egenkontroll och yrkesmässig hygienisk verksamhet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. hittar du på Socialstyrelsens hemsida.

Kosmetiska produkter och tatueringsfärger

Om du säljer kosmetiska produkter är du ansvarig för att kontrollera märkningen på dem. Du ska exempelvis kontrollera att vissa delar av märkningen är skriven på svenska. Du ska även kontrollera att det finns en innehållsförteckning, sats- eller batchnummer samt kontaktuppgifter till ansvarig person inom EU på förpackningen. Märkningen ska finnas

både på behållaren och på eventuell ytterförpackning. Att sälja produkter med bristfällig märkning kan medföra en miljösanktionsavgift.

Färger som injiceras under huden för tatuering eller permanent makeup omfattas av en särskild lagstiftning – förordningen om tatueringsfärger (SFS 2012:503). Du som injicerar tatueringsfärg (tatuerar) ska se till att du kontrollerar att innehållet och märkningen följer regelverket. Du ska också lämna skriftlig information till den som injiceras (tatueras) om innehållet och egenskaperna hos de färger som används.

Läkemedelsverket har information om vad som gäller för tatueringsfärger Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och den information Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som ska ges till kunden vid tatuering.

Avfall och kemikalier

Förvara stickande skärande avfall i en särskild behållare som går att försluta och som är tydligt märkt. Du får inte slänga avfallet i de vanliga hushållssoporna utan det ska hämtas av en avfallsentreprenör eller lämnas till exempelvis ett apotek.

Det ska finnas kemikalieförteckning och säkerhetsdatablad för alla faroklassade produkter, inklusive städprodukter.

Kontakt

Miljöinspektör

Theres Lund
Tfn 0271-570 45
E-post theres.lund@ovanaker.se

Miljöinspektör

Aleksandra Goral
Tfn 0271-570 44
E-post aleksandra.goral@ovanaker.se

Senast uppdaterad