Sjuksköterska

Elin Forsblom

Namn:

Elin Forsblom

Yrke:

Sjuksköterska

Bor:

Edsbyn

Intressen:

Jag umgås med vänner och älskar att resa. Den aktivitet som förgyller min fritid är att dansa, jag buggar och stora delar av fritiden lägger jag på att lära mig mer inom det och att åka på danser lite här och var.

Utbildning:

Jag har en relativt knackig utbildningsbakgrund trots att den inte är så lång. Jag började gymnasiet med förhoppningen att bli veterinär så jag valde naturprogrammet. Efter ett tag visade det sig att den inriktningen inte var något för mig så jag ändrade mitt val till samhällsprogrammet med inriktning ekonomi eftersom detta var en studieförberedande utbildning samt att jag var lite nyfiken på ekonomidelen. Inte heller detta visade sig vara min melodi men jag gick ut gymnasiet med denna utbildning som ny erfarenhet i min ryggsäck. Ca sex månader efter studenten började jag söka in till högskola och mina ansökningar var även dom väldigt spretiga, allt från att läsa turism i Umeå till arbetsterapeut och sjuksköterska. Till slut föll valet på sjuksköterskeutbildningen och detta ångrar jag inte en sekund. Jag är nu även mitt uppe i min vidareutbildning: Specialistsjuksköterska med inriktning mot vård av äldre och detta är verkligen ett intressant program som ger mig mycket i mitt arbete.

Arbetat här:

Jag började vikariera som sjuksköterska i Ovanåkers kommun direkt som nyfärdig sjuksköterska 2012 och har sedan varit kvar utan att ens prova någon annan arbetsplats.

Vad innebär ditt jobb?

Mitt jobb innebär att jag får hjälpa personer som behöver hjälp av hälso- och sjukvården. Vad jobbet innebär för mig som person så är det att det ger mig en känsla av att vara behövd och det ger mig även insikt om hur skört livet är och att det är viktigt att ta vara på de dagar vi har istället för att hela tiden blicka framåt. För helt plötsligt finner man sig själv i en situation där möjligheten att blicka framåt är begränsad eller oangelägen och man endast kan blicka bakåt. Då gäller det att det man ser tillbaka på är något att vara stolt över och som man kan minnas med ett leende.

Hur skulle du beskriva dina arbetsuppgifter?

Mina arbetsuppgifter kan vara allt från att rädda någons liv till att lägga om ett sår eller ta ett blodprov eller helt enkelt bara att skänka ett leende och dela ett skratt med någon på en för dom kanske annars mulen dag.

Vad är det bästa med ditt arbete?

Att jag får känna att jag gör skillnad, att jag kan hjälpa någon och att jag får så mycket tillbaka.

Hur är det att arbeta som det du gör?

Det är givande på så vis att nästan alla jag möter är tacksamma att jag kommer och tacksamma för det jag kan hjälpa dom med. Det är utvecklande eftersom jag som sjuksyster aldrig kommer att vara helt färdigutbildad och att jag varje dag lär mig något nytt, antingen något nytt om en behandling, ett symtom, en patient/boende eller om mig själv.

Hur ser en typisk arbetsdag ut?

Eftersom jag nu jobbar natt så ser min arbetsdag lite annorlunda ut nu om man jämför med förut. Jag börjar med att ta rapport av den sjuksköterska som jobbar kväll sedan har vi några inplanerade besök på kvällen och efter detta så har jag jourtid och nattpersonal från särskilda boenden och hemtjänst ringer mig vid behov och behövs jag så rycker jag ut eller så löser vi det via telefonen.

Varför valde du att utbilda dig till det du gör?

För mig handlade det till en början om att jag önskade att få jobba med människor, då jag ser mig själv som en social person. Valet att det skulle bli just sjuksköterska visste jag inte förrän jag hade sökt in till många olika utbildningar. När det började närma sig att jag skulle få svar på om jag kommit in så fann jag mig själv hoppas att det var sjuksköterskeutbildningen jag kommit in på. Men arbetat med äldre har jag gjort sedan jag var 16 år och har alltid stortrivts med det.

Hur bör man vara för att trivas med ditt jobb?

Jag tror man behöver vara social, se möjligheterna i svårigheterna, omfamna utmaningar samt ha en vilja att utvecklas då detta inte är något jobb man läser till och sedan är fullärd.

Skulle du rekommendera andra att välja att utbilda sig och arbeta med det som du gör?

Absolut!

Vilka personer skulle du i sådana fall rekommendera att utbilda sig till detta?

Personer som är utåtriktade, intresserade av människor och har en vilja att utveckla sig själv och hjälpa andra.

Hur bedömer du jobbmöjligheterna inom ditt område efter studier?

Jobbmöjligheterna för sjuksköterskor är alltid oändliga. Det finns jobb vart man än bor och man kan även ta tillfälle i akt att se andra delar av världen tack vare yrket då det söks svenska sjuksköterskor i flera länder. Just arbetet som äldrevårdssköterska kommer det alltid finnas behov av och detta behov kommer bara att öka i takt med den äldre befolkningen.

Vad tycker du om dina kollegor/arbetskamrater?

Jag har väldigt bra kollegor som jag både kan ha djupa diskussioner med, öppna mig för i svåra situationer samt skratta och glädjas med. Vi har ofta roligt tillsammans och stöttar varandra till 100 %.

Hur är det att arbeta inom socialförvaltningen i Ovanåkers kommun?

Jag tycker att Ovanåkers kommun är bra arbetsgivare. Det är förvisso den enda arbetsgivaren jag haft och har därför inget att jämföra med men jag tycker att det är lätt att komma i kontakt med rätt personer och alla är hjälpsamma vid frågor och funderingar. Jag har alltid blivit bra behandlad som anställd och känner att min arbetsgivare är mån om att jag och mina kollegor trivs på arbetet. Dessa saker jag nu räknat upp är både anledningen till att jag tycker att jag har en bra arbetsgivare och är även anledningen till att jag kan rekommendera andra att arbeta inom socialförvaltningen i Ovanåkers kommun.

Betyg 1-5
Signatur

Elin Forsblom
Sjuksköterska
Särskilt boende/hemsjukvård

Senast uppdaterad 2018-10-16 16.02

Tyck till om sidan