Utskrift från www.ovanaker.se
Introduktion till förskolan
Introduktion till förskolan
För de flesta barn och deras vårdnadshavare är det en stor händelse när barnet börjar i förskolan. När ett barn ska börja i förskolan är det därför viktigt med en god introduktion, där hänsyn tas till barnets ålder, förutsättningar och erfarenheter.
Vi på Kullens förskola tillämpar föräldraaktiv introduktion till förskolan. Det betyder att det är du som vårdnadshavare som ansvarar för barnet under hela introduktionstiden. Detta för att det är du som bäst känner till barnets behov. Under introduktionstiden är syftet är att barnet och du som vårdnadshavare tillsammans ska få utforska den nya miljön för att bli trygga hos oss. Det är betydelsefullt att barnet i egen takt ska få lära känna både förskolans lärare, barngruppen och få en positiv upplevelse av förskolans verksamhet. Vi är angelägna om att skapa goda och tillitsfulla relationer till dig och ditt barn och det är viktigt med en väl fungerande dialog mellan förskolan och hemmet.
Vanligtvis sker introduktionen under 5-10 dagar. Alla barn är dock olika och behoven kan variera. För ert barns trygghet bör ni vara beredda på att det kan ta längre tid och därför avsätta upp till 3 veckor för introduktionen så att ni kan vara tillgängliga och snabbt komma till förskolan om så behövs.
Dag 1 - Introduktionssamtal
Första dagen på introduktionen genomförs visning av lokalerna och vi går igenom grundläggande information om vår verksamhet. Vi pratar om vilka förväntningar vi har på varandra och Ni som vårdnadshavare berättar om ert barn, till exempel vad barnet är intresserat av och tycker är roligt men även praktiska saker som eventuella allergier, behov av specialkost, hur ofta barnet sover etc.
Att tänka på:
Om barnet har någon ”trygghetssak” exempelvis nalle, eller dylikt bör den följa med till förskolan. Inga leksaker får dock följa med in till förskolan.
Dag 2-5
Ni kommer till förskolan på överenskommen tid och deltar i förskolans aktiviteter utifrån barnets intresse. Det viktiga är att barnet känner glädje tillsammans med tryggheten från vårdnadshavaren. Under dessa dagar bedriver vi vår utbildning som vanligt och alla lärare är gemensamt ansvariga för introduktionen. Vi har planerade och spontana undervisningsstunder, både inomhus och utomhus. Därför är det viktigt att både du och ditt barn har kläder efter väder.
Under dessa dagar får ni vårdnadshavare en inblick i hur vi arbetar och lär känna oss, förskolan och vårt uppdrag. Under introduktionen äter en vårdnadshavare gratis med barnet.
Lämning
När det är dags för att barnet ska lämnas på förskolan anpassas detta utifrån barnets behov. Första lämningen sker genom att vårdnadshavaren hjälper sitt barn att ta av sig ytterkläderna i kapprummet och kommer in på avdelningen när de är redo. Där säger vårdnadshavaren ”hej då” och går medan vi välkomnar barnet in i den aktivitet som pågår. Det är viktigt med ett snabbt och tydligt avsked. Första gångerna barnet blir lämnat ska du som vårdnadshavare finnas tillgänglig att snabbt komma tillbaks och vara med i förskolan om det skulle behövas. Det kan handla om att barnet är ledset eller att vi ser att barnet inte ännu är tryggt vid vissa situationer så som exempelvis lunchen eller vilan. Vi rådfrågar er vårdnadshavare vid behov om hur vi kan hjälpa era barn i olika situationer. Om allt fungerar bra hämtas barnet på överenskommen tid.
Uppföljningssamtal
Efter ca 1-2 månader efter avslutad introduktion bjuds ni i till ett uppföljningssamtal där vi samtalar om barnets vistelse i förskolan, hur det fungerar med lämning och hämtning, hur ni upplever samarbetet mellan förskolan och hemmet samt er upplevelse av introduktionen bland annat.