Kontakt
På en grön gräsmatta sitter en brun och vit hund bredvid en pojke som läser en bok. Hunden har på sig en väst där det står "Under utbildning".

Pedagoghund

Pedagoghundar utgör ytterligare ett verktyg för arbete med barn i behov av särskilda stödinsatser. Utbildningen av två pedagoghundsteam har möjliggjorts genom ett utvecklingsprojekt via Specialpedagogiska skolmyndigheten.

Film om pedagoghund

Här ska det vara en video.
För att visa den, hantera cookies och tillåt funktionella cookies, sen uppdatera sidan.

Eller visa videon i nytt fönster.

Ett verktyg i arbetet med barn

Det är Svenska pedagoghundsinstitutet som ansvarat för den ettåriga utbildningen som innehållit både teori och praktik.

Projektet riktar sig inledningsvis mot kommunens förskolor där vi har ett stort fokus på språkutvecklande arbetssätt och pedagoghundarnas syfte är att utgöra ytterligare ett verktyg i arbetet med barn i behov av särskilda stödinsatser. Forskning och beprövad erfarenhet visar att arbetet med pedagoghundar är en framgångsrik metod för att främja språkutvecklingen för barn med tal-, läs- och skrivsvårigheter. Metoden även visat sig vara framgångsrik hos barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och utvecklingen av deras förmåga och motivation till socialt samspel.

En flicka sitter på en grön gräsmatta och leker med en stor tärning. Framför henne står en vit och svart rufsig hund med en väst på sig där det står "Under utbildning"

En pedagoghund kan hjälpa barn som är blyga, för man vågar prata med en hund. Den kan hjälpa barn som har motoriska problem. Ett barn som inte vill krypa, rulla eller springa kan göra det tillsammans med en hund. Dels tänker man inte på vad man göra, och dels så ställer hunden inga krav, säger Maria Lindskog, förskollärare.

Det är av stor vikt att vi lyckas tillgodose dessa behov under förskoletiden för att ge barnen den grund de behöver inför övergången till skolan och i det arbetet kommer pedagoghundarna vara ett viktigt komplement, säger rektor Magnus Elfving.

Mer information om kursen

Kontakt

Rektor

Magnus Elfving
Tfn 0271-572 11
E-post magnus.elfving@ovanaker.se

Senast uppdaterad