Kontakt

Genuslåda

Bilderböcker med genusperspektiv

I Genuslådan har vi samlat bilderböcker för att ge barnen olika figurer att identifiera sig med: ängsliga killar som bryr sig om vad mamma ska säga, starka tjejer på äventyr, pappor i förkläde vid spisen, mammor som är chefer, modiga prinsessor, tuffa tanter, gulliga gubbar, udda kaniner...

Tipsa oss gärna om fler böcker som du tycker passar i Genuslådan!

Genuslådan


Ge barnen många olika val!

Låt oss säga att människan föds med ett färgspektrum innehållande jordens alla färger, som det från allra första början har tillgång att måla med. Under tiden lär sig barnet förstå att det inte passar sig att använda alla färgerna, beroende av om det är en flicka eller pojke! Glädjen att måla fritt berövas barnet...

Vad är kvinnligt och vad är manligt? Vad förväntas av mig som tjej eller kille? Att vi alla ska ha samma rättigheter är självklart, men någonting händer på vägen till vuxenlivet. Vi påverkas ständigt av omgivningen, den miljö vi har omkring oss.

Fortfarande idag finns många barnböcker som förstärker detta stereotypa tänkande: Pojkarna/männen står för äventyren, det starka, modiga och påhittiga medan flickorna/kvinnorna är till lags, vårdar, hjälper och är romantiska. Och vi läser dessa böcker för barnen utan att närmare reflektera över dem.

En viktig uppgift för oss vuxna är att erbjuda barnen frihet att måla och välja fritt från sin palett, ge dem förebilder att se upp till och våga använda hela sin stora potential, som de faktiskt fick med sig från början!

Kontakt

Karin Lindh
Edsbyns bibliotek
Tfn 0271-571 55

Åsa Lindsmyr
Alfta bibliotek
Tfn 0271-572 69

Senast uppdaterad 2020-08-25 14.48