Kontakt

Kultur

Här hittar du information om Edsbyns museum, hälsingegårdar, släkt och lokalhistorisk forskning, Hans Lidman, Lim-Johan, kulturbidrag m.m.

Kulturavdelningen

Kulturavdelningen består av biblioteksverksamhet, kulturskola, utställningsverksamhet, skolkultur och allmänkultur samt arbetsmarknadsprojekt. Avdelningen har ett tjugotal anställda och hanterar kulturfrågor kommunövergripande. Avdelningen ansvarar även för turistmverksamheten vid Hälsingegård Ol-Anders i Alfta.

Kulturpolitiskt handlingsprogram 2020-2023PDF

Taxor och avgifter för bibliotekverksamhet och musikskolaWord

Kulturbidrag

Det finns tre bidrag som kan sökas från vår kulturavdelning. Kulturföreningsbidrag, tillfälligt arrangemangsbidrag och studieförbundsbidrag.

Edsbyns museum

På Edsbyns museum kan du se målningar, träsniderier och fotografier av en av landets mest kända naivister Lim-Johan. Här finns en fin samling folkkonst som består av både väggmåleri och målade möbler.

Hälsingegårdar

I Ovanåkers kommun finns flera vackra hälsingegårdar och två av dem är upptagna på världsarvslistan, Jon-Lars och Pallars i Långhed, Alfta.

I Alfta finns Hälsingegård Ol-Anders, som är besökscentrum för Hälsingegårdar i Ovanåkers kommun. I Ol-Anders finns även kommunens turistbyråverksamhet.

Släkt och lokalhistorisk forskning

På Hälsingegård Ol-Anders finns vår service för släkt- och lokalhistorisk forskning. Här finns släktböcker för Alfta, Ovanåker och Voxna samt referensbibliotek som omfattar över 500 titlar lokalhistorisk litteratur med fakta om bygden.

Hans Lidman

Författaren och fotografen Hans Lidman bodde och verkade i Edsbyn. Hans skrev sammanlagt närmare 60 böcker i olika genrer, en mängd tidningsartiklar och lämnade dessutom efter sig ett stort arkiv med svartvita bilder, tagna under hans resor i Sverige och våra nordiska grannländer.

Lim-Johan

Lim-Johan är en av vår tids mest kända och hyllade naivister. Namnet "Lim" har sitt ursprung i att hans farfar var från Lima i Dalarna och kallades allmänt för Lima-gubben.

Kontakt

Kultur- och fritidschef

Carina Ulfsdotter
Tfn 0271-570 61
E-post carina.ulfsdotter@ovanaker.se

Kulturkonsulent

Leif Nordlöf
Tfn 0271-570 00​
E-post leif.nordlof@ovanaker.se

Senast uppdaterad 2020-10-16 13.45