Kontakt

Luftfickor

Anna Malmström

Hej Ovanåkers Kommun!

I denna märkliga tid bjuder jag er en samling bilder som jag kallar ”LUFTFICKOR”. Luftfickor kan vara det lilla vi behöver för att orka en liten stund till, den tröst vi kan få när dagarna känns hur långa som helst. Det är också de ögonblick av inspiration en konstnär känner i verkstan när både tanken, tekniken och tiden råkar vara på ens sida.

Ett fjällandskap med ett stort vitt fjäll mot en mörk himmel som inför ett snöväder. Till vänster syns svart, öppet vatten och i förgrunden en björkskog som skiftar i violett.

Snöljus, tygtryck, 67x76cm - 4000kr

Ett fjällandskap med olika djup. Närmast ett grönt parti med ljusa, krokiga fjällbjörkar. Bakom det ett brant parti med bruna klippor på båda sidorna. Bakom det skymtar en fjällsida med fyra ljusa partier som ska föreställa snölegor. Över hela landskapet breder sig en grå himmel ut.

Sommar, tygtryck, 67x76cm - 4000kr

Bilden är ovanligt hög och visar ett fjällandskap med flera djup. Närmast ett grönskiftande parti som kan föreställa ett busksnår. Bakom det en ås som är lite ljusare i grå och beige-rosa med några små snöfläckar. Innanför det kommer en brant dalgång med många skarpa ytor som leder in i bilden mot en blå fjällsida med ljusa snöpartier. Över landskapet en morgonhimmel med en ton av orange-rosa.

Vi hoppas på morgondagen, tygtryck, 68x96cm - 4500kr

Skapandet i verkstaden är en introvert syssla och går väldigt bra att kombinera med olika slag av pandemier men även den mest folkskygge behöver ibland lite ny luft, behöver möta andra. Nu får jag möta er på gränsen till alla restriktioners upphävande. Kanske får vi mötas i verkligheten också, om våren kommer snart och Tegnell är välvillig. Men så länge får ni hålla till godo med bilder i skyltfönstret och på det stora vida nätet. För mig är det en ny erfarenhet och jag kan ju erkänna för er att jag tycker det är ganska spännande.

En dalgång som sträcker sig innåt i bild från höger mot vänster. Närmast till vänster ett solbeslyst skogsparti. Från högra framkanten mot vänster en älv som avtecknar sig som ett ljust band genom det gröna. I bakgrunden två fjäll. Det högra i skugga och det vänstra i sol. Över allt en ljusgrå himmel.

Dalen neråt, tygtryck, 81x73cm - 4500kr

Närmast i bild är en grön yta, som en slätt. På den vandrar en ljusblå människofigur.Den gröna slätten sträcker sig svagt sluttande uppåt från vänster till höger. Bakom den sticker det upp ett brunt berg. Det visar att den gröna slätten också ligger ganska högt upp i terrängen. Det bruna berget sträcker sig på samma sätt från vänster till höger och man kan ana att det mellan dessa ytor finns en dalgång. Över allt en klarblå himmel.

Ibland på natten smyger jag dit, tygtryck, 68x70cm - 4000kr

Ett fjällandskap om hösten. Närmast i bild en myr med gula och gröna skiftningar. Bakom den en gul björkskog med vita stammar som avtecknar sig. Där bakom tornar sig branta toppar upp med snöfält av skiftande karaktär. Några är sommarlegor som är helt vita andra är pudrade av nysnö. Himlen ovanför är klarblå.

Därborta är det vinter, tygtryck, 68x70cm - 4000kr SÅLD

Landskap är mitt medium. Det har allt och fungerar för mig som sinnebilden för livet. Trots att landskapsbilderna ofta förtalas som sämre konst har ingen riktigt kunnat förklara för mig varför. Jag tror att man kan göra konst av allt och när jag jobbar i min verkstad så gör jag precis vad jag vill. Eller vad bilderna säger åt mig att göra eller…..vete sjutton hur det går till? Nån måste ju bestämma?

En bild som domineras av tre krokiga fjällbjörksstammar i gult. Björkarna sticker upp ur snön i förgrunden. I bakgruden syns ett fjäll som är till hälften framsmält i vänsterkanten och till hälften täckt med snö. Över allt en gråskiftande himmel

En tid av förväntan, tygtryck, 65x86cm - 4500kr

Två mörka fjällbjörksstammar sticker upp ur snön och sträcker sig över hela bilden och försvinner i ovankanten. Till höger om dem skymtar en stam som bara delvis sticker upp ur snön. Snön närmast är ljusblå med en vit horisontlinje och bakom den en djupare blå fjällsida. Himlen ovanför skiftar i rosa och grått. Bilden ger ett intryck av stillhet och kyla.

30 grader på eftermiddagen, tygtryck, 65x92cm - 4500kr

Nattplatsen

Nattplatsen, tygtryck, 65x86cm - 4500

I videon berättar Anna lite om hur hon jobbar.

Bilden domineras av två människogestalter i mitten. Den ena , som går först, är gul-rosa. Den som går ett steg efter är svart. Marken de går på är gul och de färdas in mot ett mörkare landskap där himlen är mycket mörk. Om man ser lite närmare på bilden kan man upptäcka svaga människofigurer i själva landskapet.

Du går aldrig ensam, tygtryck & applikation, 33x52cm - 3000kr

Möte vid källan

Möte vid källan, målning på ogrundad duk & applikation, 42x66cm - 3000kr

Den långa vandringen

Den långa vandringen, målning på ogrundad duk & applikation, 42x66cm - 3000kr

Det är många fjäll i mina bilder vilket kan tyckas lite underligt för de som inte känner mig. Men jag ska berätta för er att det inte alls är konstigt. Under sådär, 20 år jobbade jag i svenska fjällen och tog hand om turister på semester. Horisonterna där överträffar alla andra horisonter och varje berg blir med tiden ens vän. Och jag bär mina fjäll inom mig i mörker och ljus. Som metafor passar fjäll väldigt bra i många sammanhang och en beskrivning av det skulle kunna bli väldigt patetisk så det låter jag bli.

Olika perspektiv

Olika perspektiv, målning på ogrundad duk & applikation, 54x70cm - 3500kr

U-dalen

U-dalen, målning på ogrundad duk, 64x70cm - 3000kr

I videon berättar Anna om "Kan någon knyta mina band"

Monte Amarillo

Monte Amarillo, målning på ogrundad duk, 42x64cm - 2500kr

Men en bild är en bild och kräver sitt eget utrymme. Bilden vill inte vara en avbildning av någonting annat, utan strävar efter sin egen fullständighet. Som konst förmedlar bilderna skapar-processernas allmänmänskliga drivkrafter. Under betraktarens blick undergår sedan verken en metamorfos och resultatet, tja det bestämmer ni. Var så vänliga och notera detta djupsinniga. Jag kunde inte formulerat det bättre. :) Och jag hoppas ni gillar bilderna!

Håll fast vid din stjärna

Håll fast vid din stjärna, tygtryck & applikation, 65x75cm - 4500kr

Mental istid

Mental istid, tygtryck & applikation, 65x75cm - 4500kr

Som avslutning vill jag citera Hasan Aslan, en god vän och konstnär från Istanbul. Han sa föjlande när jag klagade på livet: ”What can we do more than create?” (Vad kan vi göra mer än skapa?)

Anna Malmström

Är du intresserad av att köpa en av Annas verk, så kan du ta kontakt direkt med Anna på 0730-448830 elller via anna@annamaa.se

Kontakt

Konst- och utställningsansvarig

Hannie Seegers
0271-57153
hannie.seegers@ovanaker.se

Senast uppdaterad