Kontakt

Ett Annat Väsen

5 mars - 2 april 2022

Maria Brunkes fantasifulla fotoutställning av magiska väsen, blandat med handgjort kreativt skapande.

Isdrottningen

Kläder, smink & dekoration: Maria Brunkes

Modell: Lia Jonsson, Alfta

Kvinna med långt blond hår klädd i en skimrande vit klänning står intill en älv i ett snötäckt vinterlandskap. Hon har en iskrona på huvudet och håller i en stav med magisk eld i toppen som är längre än hon själv är.
Isdrottningen. Kvinna med långt blond hår klädd i en skimrande vit klänning står på en frusen sjö i ett snötäckt vinterlandskap. Hon har en iskrona på huvudet och håller i en stav med magisk eld i toppen som är längre än hon själv är.

The Golden Raven

Kläder, smink & dekoration: Maria Brunkes

Modell: Erica Cesarino, Alfta

The golden raven. Mot en svart bakgrund tittar en kvinna fram bakom en svart spetsprydd solfjäder. Hennes ansikte är målat svart från näsan uppåt. Hon har bladguld i ögonbryn. Man anar att även hennes hår är guld under en stor guldfärgad krona av diverse blommar och blad.
The golden raven. Samma kvinna som på föregående bild syns nu i helfigur. Hon sitter på golvet med högerben böjd ner framför sig och högerarmen vilande på benet. Vänsterben är böjd uppåt och hennes vänstra armbåge villar på knäet. Hon vilar huvudet lätt på vänstra handen. Kvinnan har en bred guldfärgad krage i metall runt halsen, har en stor matchande guldarmband på varje arm och är klädd i skimrande guld spaghetti topp och byxor. Till hennes högra sida ligger ett par guldskor.
The golden raven. Samma kvinna som i de två föregående bilder syns nu bakifrån mot en svart bakgrund. Nu är hon klädd i en lång svart skjorta som når halvvägs ner till knäna. Benen är bar och nu har hon guldskorna på fötterna. 

It's a Mix

Kläder & hår: Maria Brunkes

Modell & smink: Elin Schönnings, Edsbyn

It's a mix. Mot en svart bakgrund syns en kvinna med ett fyllig ansikte. Hon har en vit peruk i rokokostil med röd fjäder och svart blomma på framsidan. Hennes ansikte är sminkat ganska blek med tydliga mörka ögonbryn och klarröda läppar. Hon bär en röd delvis genomskinlig sametstopp och långa svarta spetskhandskar. Hennes naglar är rödlackerat och i händerna håller hon stora vita blommor med långe ljusgröna stjälkar diagonalt framför sig.
It's a mix. Samma kvinna som i föregående bild sitter ny bakåtlutad på en osynlig stol och tittar lite trotsig in i kameran. Nu ser man även hennes röda tullekjol, som skär sig lite mot den röda nyans av hennes topp. Kjolen når till straks under knäna. hennes ben är bar i vadhöga svarta snörkängor.

Gruvfrun

Smink: Maria Brunkes

Modeller: Lia Jonsson, Alfta och Robert Fors, Los

Fotat i Loos Koboltgruva

Gruvfrun. En blek kvinna med mörka läppar och långt svart hår sitter i vad ser ut som en grotta. Vi ser hennes vänstra sida och hon tittar på oss med ett strängt uttryck i ansiktet. Hon har vit, glansig klänning och ser lite spöklikt ut.
Gruvfrun. Vi tittar in i en gruvgång. I förgrunden står en man och tittar på en sten han har i händerna. Mannen har en svart trekornshatt, vit blus med blå väst ovanpå, röda knäbyxor , långa vita strumpor och svarta skor. Han är så upptagen av stenen att han inte märker att en spöklik gestalt tittar på honom från lite längre bort i gruvgången. Den spöklika gestalten är en mycket blek kvinna med långt mörkt hår i läng klänning. Hela hennes gestalt lyser grönt .

Vikingar

Kläder skapat av cykelslang, skinimitation, tyg, jutesnöre: Maria Brunkes

Modeller: Peter Larsson: Rollo, Jhonatan Restrepo: Ivar Benlös, Mattias Nöjd: Ragnar Lodbrok

Övriga rekvisita: Ödmården Filmproduktion

Rollo. Bilden visar en muskulös man från midjan uppåt. Han har bakåt kammat långt mörk hår och ymnig mörk skägg. Han bär en mörk långärmad tröja och ovanpå det någon sorts rustning som ser ut att bestå av breda sammanflätade läderremsor. Vi ser honom snett framifrån, med hans högra sida längst bort. I högra handen håller han en långskaftad stridsyxa. Hans blick är direkt och seriös, men inte fientligt.

Rollo

Rollo. Bilden visar en muskulös man från knäna uppåt. Han har bakåt kammat långt mörk hår och ymnig mörk skägg. Han bär en mörk långärmad tröja och ovanpå det någon sorts rustning som når ner till precis ovanför knäna och ser ut att bestå av breda sammanflätade läderremsor. Han kommer gående i knähögt vatten, det ser ut som en sjö. Mannen kommer rakt emot oss men verkar titta förbi oss. I högra handen håller han en långskaftad stridsyxa.

Rollo

Ivar Benlös. En blåögd , mörkhårig man tittar rakt in i kameran. Hans hår är kortklippt på sidorna och längre och bakåtkammat ovanpå huvudet. Han sitter lutad mot höger på en stol eller bänk täkt me olika djurpäls och vi ser endast hans överkropp. Han har svart tröja med rustning ovanpå i material som ser ut som läder.

Ivar Benlös

Ragnar Lodbrok & Rollo. Bilden visar två muskulösa vikingmän från midjan upp. De håller i var sitt svärd som pekar uppåt. Mannen till vänster och i förgrunden har ljust hår . Det är rakat på sidorna och lång ovanpå huvudet . Håret är bakåtkammat och fäst i någon sorts fläta. Han har även full skägg och bär någon sorts mörk rustning och verkar titta på något bakom oss. Mannen i bakgrunden tittar rakt på oss. Han har bakåt kammat långt mörk hår och ymnig mörk skägg. Han bär en mörk långärmad tröja och ovanpå det någon sorts rustning som ser ut att bestå av breda sammanflätade läderremsor.

Ragnar Lodbrok & Rollo

Ivar Benlös. En blåögd man stirrar hotfullt in i kameran. Hans ansikte är sminkat i en gråaktig färg med blodröda accent under ögonen och på hakan. Man anar mer än ser att han har svart kläder på överkroppen. På huvudet har han en krona av fågelskallar.

Ivar Benlös

Ragnar Lodbrok. Bilden visar en muskulös man från knäna uppåt. Han har ljust hår, rakat på sidorna, lång och bakåtkammat ovanpå huvudet och full skägg. Han bär en mörk långärmad tröja och ovanpå det någon sorts rustning som når ner till mitten av låren. Han kommer gående i knähögt vatten, det ser ut som en sjö. Mannen kommer rakt emot oss men verkar titta på något högre upp bakom oss. I högra handen håller han en yxa.

Ragnar Lodbrok

Ragnar Lodbrok. Bilden visat en blåögd man med ljust hår. Det är rakat på sidorna, lång och bakåtkammat ovanpå huvudet och fäst i någon sorts fläta. Han har full skägg och ansiktet är nedstänkt med blod. Vi ser mannen från vänstra sidan och han tittar bort från oss. Han har sin blodfläckade högrerhand framför munnen. Handen vilar på ett svärdfästet.

Ragnar Lodbrok

Black Lucia

Kläder, smink & dekoration: Maria Brunkes

Modell: Christin Ung, Alfta

Black Lucia. Vi ser en vit kvinna med långt, mörkt hår och svart klänning i gryning mot en bakgrund av snötäckta granar. Hon har ett bälte av rött band virrat rund midjan flera gånger och håller i en svart fackla. På huvudet har hon en krona av röda kvistar och fyra lysande rör i olika höjd. Hon tittar rakt in i kameran och gråter blod.
Black Lucia. Vi ser samma kvinnliga figur som på föregående bild. Det är fortfarande gryning och nu står hon i snön lite längre bort bredvid en snötäckt snedhage. Strax bakom henne ser vi stora snötäckta granar.

Skogsrå

Klänning av skog: Lia Jonsson & Maria Brunkes

Övrig dekoration & smink: Maria Brunkes

Modell: Lia Jonsson, Alfta

Maria läser en berättelse om ett möte med skogsrået.

Skogsrå. Skogsrået  liggande bland vårgrönskan i skogen. Hon har längt, rött hår spridd ut kring huvudet, två horn och grön ögonskugga och läppstift. Hon har en klänning gjort av diverse skogsväxter, bland annat gran och blåbärsris.
Skogsrå. En kvinnlig figur klädd i skogsväxter som gran och blåbärsris som står i solsken i skogen. Hennes högerarm är bar med en färgrik blomtatuering på överarmen och en bred guldarmband rund handleden. Hon har långt, rött hår och grön ögonskugga, läppstift och nagellack. På huvudet har hon en krona av gröna växter och hon har två stora silvergråa horn som pekar upp och lite utåt. Hon tittar på en kristallkula hon håller i högerhanden.

Skogens Drottning

Kläder & dekoration: Maria Brunkes

Modell & smink: Erica Cesarino

Häst: Selims Gral

Skogens drottning. En vit kvinna står mot en snötäckt backgrund och tittar rakt in i kameran. Hon har en huvudbonad av fjädrar och vad ser ut som rådjurshorn. Hon är ganska blek och har röda läppar och ögonskugga. Man anar en röd kappa om hennes axlar och hon har svart, snörade handledsvärmare. Honhar snö i sina kuppade händer framför hennes ansikte och blåser snö mot oss.
Skogens drottning. En vit kvinna står mot en backgrund av trädstammar och snötäckt mark och tittar rakt in i kameran. Hon har en huvudbonad av fjädrar och vad ser ut som rådjurshorn. Hon är ganska blek och har röda läppar och ögonskugga. Hon bär en röd kappa över en svart klänning och svarta spetshandskar. Högerhanden pekar uppåt och vänstra handen är utsträckt mot oss.
Skogens drottning. Samma kvinna som i de två föregående bilder sitter nu på en nordsvensk brukshäst. En riktig stor, lurvig brun häst. Hästan står på snötäckt mark mot en bakgrund av trädstammar.

Nornorna

Kläder, smink & dekoration: Maria Brunkes

Modeller: Kristina Johansson, Kristin Uddas, Hannie Seegers

Nornorna. Tre utmärglade kvinnofigurer med stora krumma näsor i trasiga mörka slängkappor med huva. Figuren längst fram till höger håller i ett kärl med vätska och vattnar yggdrasils rötter. Lite längre bak till vänster står en figur och håller i en trasslig härva garn. Till höger bakom henne står tredje figuren. Hon har vingar och håller i en tråd me ena handen och en sax i den andra.
Urd
Verdandi
Skuld

Huldran

Kläder & smink: Maria Brunkes

Modell: Kristin Uddas, Edsbyn

Huldran. En kvinnlig figur med bar armar och ben sitter på huk intill en bäck. Hon rör vattnet med ena handen och tittar på sin spegelbild i vattnet. Hon har en mossgrön klänning och är svartsminkat kring ögonen. Hennes hår är lång och röd. En del av håret är fäst ovanpå huvudet men hänger sen löst över axlar och ryggen. Två långa öron stickar upp ur håret.
Huldran. Samma kvinnliga figur som på föregående bild syns, men står hon rakt upp och vi ser henne framifrån och framför en död, mossbeväxt gran. Med höger hand håller hon i en päls som är slängd över högeraxeln. Den är rödaktig i färg, så det skulle kunna vara en rävpäls. Med vänsterhand håller hon i en stor, nästan rak gren. Kanske en vandringsstav?
Huldran. Samma figur som på de föregående bilder sitter nu alldeles intill en bäck mitt i skogen med ena benet i vattnet. Hon tittar på något långt bort till höger om oss.

Ta kontakt med Maria på maria.brunkes@hotmail.se eller 073-0566235 om du är intresserad av att köpa (en av) hennes bilder.

Kontakt

Konst- och utställningsansvarig

Hannie Seegers
hannie.seegers@ovanaker.se

Senast uppdaterad