Kontakt

Ungdomskonstsalong

Mellan 29 januari - 26 februari 2022 visar kommunens unga konstnärer sina verk på Edsbyns Museum. Alla konstnärer som har bidragit till utställningen är mellan 14 - 21 och bosatta i Ovanåkers kommun.

En figur utan ansikte i jokerkostym som jonglerar med tre dödsskallar. figuren är tecknad i gråtoner med blyerts och kol på en vit pappersbakgrund.

"Joker" - Tindra Abrahamsson, blyerts och kol på papper

"Joker" av Tindra Amrahamsson är inspirerad av en bild på nätet som fångade Tindras intresse.

Färgfotografi av en konstnärlig formad rot i skogsmiljö. Gräs och mossa i förgrund och träd bakom den gamla roten som står upprätt och har flera intressanta håligheter.

"Håligheten" - Tilde-Lu Storm, fotografi

Tilde-Lu råkade snubbla över roten som syns på bilden. Hon såg att det var en avvikelse från det en brukar se i naturen och ville direkt fånga det på bild från en annan vinkel.

Teckning av ett blå öga med vita ögonfransar. Ansiktet som ramar in ögat är en otydlig kontour skissat med vit blyerts penna på svart papper.

"The art of eye contact" - Oline Hansson, teckning i blyerts

Kontour av en ung kvinnas rygg och huvud sett bakifrån. Kropskontouren är målat i vit och hennes lätt lockiga hår i vita och lila nyanser. Tell vänster står en mugg i vit. bakgrunden är en blandning av blå, lila och gula nyanser spm skapar en lugn känsla.

Utan Titel - Lina Ottosson, akryl på canvas

Detta verk är en av Linas favoriter för att hon själv speglas mycket i målningen och just för att den är så harmonisk. Lina målar på känsla hellre än att jobba mot en målbild. Denna tavla ändrade färg flertal gånger under skapande processen vilket syns speciellt på kanterna.

Naiv blyertsteckning på vitt bakgrund av en sittande hund som tittar på beskådaren.

Utan Titel - Leo Johansson, blyerts på papper

Ett popart inspirerat verk i gul, grön, röd och blå. Verket är uppdelat i vara lika stora rektanglar. Rektangeln överst till vänster har en grön svamp med vita prickar på en gul bakgrund med blå ram. Rektangeln överst till höger har en gul svamp med röda prickar på grön bakgrund röd ram. Rektangeln nederst till höger har en röd svamp med vita prickar på blå bakgrund med gul ram. Rektangeln nederst till vänster har en blå svamp med vita prickar på röd bakgrund med grön ram.

Utan Titel - Ellen Kronberg, blandteknik

Ellen har tagit inspiration från Andy Warhols popkonst för detta verk. Genom att lägga komplementfärgarna med varandra framhävar hon färgerna i ett verk som kombinerar tryck med målade ytor.

En tonårskille med vit skjorta, mörk kavaj och mörka shorts sitter nerhukat med ett gevär i händerna. Han har blod på nacken och på händerna. Omkring honom ligger olika saker som en provdocka utan arm och ett svar paraply. I bakgrunden syns förstörda höghus

"Aidan Gallagher, Nr 5" - Vilma Centervik, tusch, färgpennor, kritor, vattenfärg & blyerts på papper

Vilma har återskapat sin vän Aidan Gallagher i sin roll som Nr.5 i Netflixserien The Umbrella Academy.

En mycket stor version av en wobbler som används vid fiskning av gädd, gös och lax. Wobblern har en grön rygg och gul buk med svarta ränder runt kroppen. Tre stora krokar hänger från wobblerns buk.

"Utan Titel" av Elias Jonsson, papier-mâché, lera & tråd

I bakgrunden syns en röd himmel och mörka berg. I framgrunden sitter en blond man i gråblå skjorta och jeans på knä i en ljus cirkel. Han håller ett barn kläd i jeans, röd tröja och långt blond hår som halv ligger i hans knä. Omkring den ljusa cirkeln syns siluetter av många barn med olika har-, och hudfärg.

"Det förlorade barnet" - Hanna Malmqvist, olja på duk

Färgfotografi av en vit/röd/svart katt. Katten sitter och tittar upp i kameran. Vinkeln gör att hennes morrhår är skarpt definierad. Under henne anar man en rund matta.

Utan Titel - Nagham Alhendawi, fotografi

En ung kvinna kläd i mörkt lila tittar på sig själv i spegeln och målar på hennes spegelbild. Hennes ögon ger ett ledsen och kanske lite trött intryck. I verkligheten har hon en krona av färgade blommor på huvudet, men i spegeln är blommorna trasslig. Flickan i spegelbilden har blommor istället för ögon.

"Förändring" - Filippa Lönngren, tusch

En svartvit fotografi på svart bakgrund. På fotografiet visas en ung kvinnas överkrop bakifrån. Hon har mörk hår i en lös knut. Händerna håller hon i axelhöjd och visar åskådaren middelfingret. På hennes rygg har någon skrivit texten: Stop telling women what to do with their bodies. (Sluta berätta för kvinnor vad de ska gör med deras kroppar.)

Utan Titel - Ida Göllas, fotografi

Ida ville skapa ett verk med feministiskt budskap. Just detta citat kan relatera till många olika saker som har med kvinnors kroppar att göra.

En abstrakt målning av vågig vatten och en grå himmel. Vattnet har olika djup mörkblåa nyanser. Vattnet är i rörelse, men på ett lugnt sätt. Horisonten är ljusgrå och skiftar till mörkare grå  högre upp.

En mörk dag - Lydia Persson, akryl på pannå

Lydia blev inspirerad när hon såg någon måla ett hav. Först blev det inte riktigt hur hon hade tänkt, men när Lydia testade att måla med händerna på blev hon nöjd med resultatet.

Ett färgglatt, tredimensionellt model av en hand i gips på en grund av kartong. Grunden år målat randig i blå gul och grönt med svarta prickar. Handen är målat i alla möjliga färger blandat ihop utan något mönster.

Utan titel - Lydia Sundvall

En mini-version av en timmerstuga. Stugan er gjord av mindre grenar, passat ihop med hjälp av timring. Stugans tak är gjort av björkbark som påminner om takspån. Stugan står på en gammal trästubbe. Omkring stugan står konstgjorda gran och tallar. Det ligger snö på marken under träden och även på stugans tak.

Utan Titel - Stella Lönngren

Stellas installation är gjord av pinnar. För att få fram timmerstugan använde hon sig av timring i ett mindre format. Hon fick inspirationen av gamla 1800tals timmerstugor och ville återskapa den tiden.

Kontakt

Konst- och Utställningsansvarig

Hannie Seegers
hannie.seegers@ovanaker.se

Senast uppdaterad