Kontakt

Hälsingegårdar

Hälsingegård Ol-Anders

Hälsingegårdarna blev 1 juli 2014 världsarv och i Ovanåkers kommun finns flera vackra gårdar och två av dem är upptagna på världsarvslistan, Jon-Lars och Pallars i Långhed, Alfta.

Av de tusen gårdarna i landskapet är ett 50-tal öppna för allmänheten. Pallars och Jon-Lars i Långhed är inte öppna för allmänheten.

De nominerade gårdarna

Sju gårdar i fyra kommuner ingår i nomineringen: Kristofers i Stene, Järvsö, Gästgivars i Vallsta, Arbrå, Jon-Lars i Långhed, Alfta, Pallars i Långhed, Alfta, Fågelsjö gammelgård (Bortomåa), Los, Bommars i Letsbo, Ljusdal, Erik-Anders i Asta, Söderala.

Under mötet framgick att UNESCO hade synpunkter på skyddsområdet omkring Bommars. Hälsingegårdarna blev inskrivna på världsarvslistan med förbehållet att arbetet med skyddsområdet bör fortsätta.

Sprida kunskap

En bärande idé med världsarvet är att sprida kunskap. Här kan såväl barn och unga som forskarvärlden delta. Ett världsarv är en del i en internationell strävan efter samförstånd och fred. Det internationella utbytet är därför viktigt och ger möjligheter till nya samarbetsprojekt.

Om världsarvslistan

Unescos världsarvslista kom till som ett sätt att skydda världens främsta natur- och kulturarv från förstörelse, särskilt i krigssituationer, men också att skapa förståelse mellan folk och länder. Det är alltså i första hand ett bevarande- och fredsprojekt.
Listan består just nu av 725 kulturella världsarv, 183 naturvärldsarv och 28 blandade världsarv i totalt 153 stater.

Hälsingegårdarna är nu Sveriges 15:e världsarv.

Kontakt

Edsbyn & Alfta Turistbyrå

Året runt
Hälsingegård Ol-Anders,
Runemovägen 6, 822 92 Alfta
Tfn 0271-577 77, 070-653 83 69
E-post tourism@ovanaker.se

Kommunens växel

Långgatan 24, 828 80 Edsbyn
Tfn 0271-570 00

Senast uppdaterad 2020-09-09 14.44