Kontakt

Emigrantmuseum

Brita Olsdotter i Emigrantmuseet i Alfta

Utställningen handlar om den första organiserade massutvandringen från Sverige till Nordamerika. 1846 emigrerade en stor grupp från Alfta till Bishop Hill.

1846 kom var fjärde svensk emigrant från Alfta socken, det motsvarade 10 procent av befolkningen. I museet får ni följa en av dem Brita Olsdotter från byn Älvkarhed i Alfta.
Den evangeliskt lutherska kyrkan hade under lång tid dominerat hela det svenska samhället.
Livet utformade sig efter en till synes förutbestämd ordning av Gud omöjlig att förändra.
Allt fler började ifrågasätta kyrkans auktoritet. Andliga möten började hållas hemma på gårdarna, trots att det var olagligt utanför kyrkan. Den tidigare samhällsordningen var i upplösning.

Emigrantmuseet i Alfta

Erik Jansson reste Biskopskulla till Alfta för att predika på väckelsemöten. Han attraherade stora skaror, framför allt i sin hembygd Torstuna och Österunda samt i Hälsingland.
Han förkunnade att den som tror omedelbart blir syndfri, han blev en frontfigur för en ny rörelse – erikjansarna. Han var jagad av länsman och allt kulminerade när de ordnade offentliga bokbål där de brände religiösa böcker och andra skrifter.
Erikjansarna beslutades sig för att lämna Sverige. I den amerikanska staten Illinois utanför Chicago började de bygga upp sitt eget utopiska samhälle, Bishop Hill, som skulle gå ett dramatisk öde till mötes.

Öppettider: Hälsingegård Ol-Anders - Besökscenter, Alfta

Kontakt

Hälsingegård Ol-Anders, Besökscentrum

Runemovägen 6, Alfta
Tfn: 0271 -57 777
E-post: tourism@ovanaker.se

Senast uppdaterad