Frukter, grönsaker och smoothies på ett träbord i en trädgård.
Slutdatumet för det här evenemanget har passerat.

Lokala livsmedel till offentliga kök och restauranger - seminarium 3

Aktörer från hela livsmedelskedjan välkomnas till en seminarieserie om ökad självförsörjning av livsmedel i Hälsingland. Vi följer upp seminarierna om primärproducenten och livsmedelsförädling med en dag där storkök och restaurang står i fokus.

Tänk om Hälsingland var självförsörjande på livsmedel..

Att främja lokal livsmedelsförsörjning och civil beredskap är en samägd utmaning, och kräver samägda lösningar från jord till bord. Därför bjuder vi nu in aktörer från hela livsmedelskedjan att delta i en seminarieserie i fem delar om gemensamma framtidsvisioner för mera självförsörjning av livsmedel i Hälsingland.

Dagen börjar med ett besök till Bollnäs Folkhögskola och vardagen i ett offentligt storkök. Medverkar gör också Johanna Björklund, lektor vid Örebro universitet som forskar om hållbara måltider med fokus på bland annat offentliga kök och skollunchen som pedagogiskt verktyg.
Därefter fortsätter vår matresa mot världsarvsgården Gästgivars i Vallsta som driver café- och restaurangverksamhet med fokus på lokala råvaror.

Målgrupp är primärproducenter, verksamma inom livsmedelsförädling, storkök, restaurang och dagligvaruhandel, intresseorganisationer samt politiker och tjänstemän (exempelvis kostchef, beredskaps-, miljömåls- eller upphandlingsansvarig).

Seminariet är kostnadsfritt och vi bjuder på fika och lunch av lokala råvaror.

Seminarieserien genomförs med stöd från Svenska Lantbruksveckans fond till projekt som främjar de gröna näringarnas ställning i samhället.

Program

09:00 Samling och morgonfika på Bollnäs Folkhögskola. Vi möts upp i huvudentrén.

09:30 Studiebesök till folkhögskolans kök. Vi får en guidad tur i det offentliga storkökets vardag med möjligheter och utmaningar kring att inkludera lokala livsmedel i måltiderna.

10:30 Hållbara måltider i det offentliga köket, Johanna Björklund,
Örebro Universitet. Johanna Björklund är universitetslektor och programansvarig för måltidsekologprogrammet. Hennes forskning handlar om hållbar mat med fokus på offentliga kök och skolmåltiden som pedagogiskt verktyg.

11:45 Lunch i Folkhögskolans matsal.

12:35 Avfärd till världsarvsgården Gästgivars i Vallsta. Resa sker i egen bil. Samåk gärna med andra deltagare.

13:15 Studiebesök till Gästivars restaurang- och caféverksamhet. På världsarvsgården Gästgivars har den gamla ladugårdsbyggnaden gjorts om till kök och café. Här serveras både mat och fika med fokus på närodlat, lokalt och smakfullhet.

14.15 Workshop - Framtidsvisioner för mera lokala livsmedel i Hälsingland. Fika och samtal i mindre grupper under ledning av Sanna Barrineau, doktorand i miljökommunikation, Uppsala universitet och Anders Persson, Hälsinglands Utbildningsförbund.

15:45 Uppsamling kring gemensamma framtidsvisioner. Hela gruppen samlad.

16:00 Programmet avslutas.

Anmälan

Anmälan krävs och sker till info@voxnadalen.org eller via telefon/sms till 070-191 35 06. Vi behöver din anmälan samt information om ev. kostönskemål senast den 6 februari.

Fler tillfällen

OBS! Save the date! Fler tillfällen kommer under 2025:

  • 27 mars 2025 - Lokala livsmedel i dagligvaruhandel. Bollnäs Folkhögskola. Mer information kommer i separat event.
  • 14 maj 2025 - Konsumentperspektiv och offentlig sektors roll för ökad lokal självförsörjning och civil beredskap. CFL i Söderhamn. Mer information kommer i separat event.

Seminarieserien genomförs med stöd från Svenska Lantbruksveckans fond till projekt som främjar de gröna näringarnas ställning i samhället.

Information

Datum: 11 feb 2025
Tid: 09.00 - 16.00
Plats: Bollnäs folkhögskola
Adress: Skolallén 10, 821 41 Bollnäs
Pris: 0 kr

Arrangör: Biosfärområde Voxnadalen
Tfn: 070-191 35 06
E-post: info@voxnadalen.org
Webbplats: voxnadalen.org
Facebook: facebook.com/biosfarivoxnadalen
Instagram: instagram.com/biosfaromradevoxnadalen/

Senast uppdaterad