Silhuett över byggnader och aktiviteter som finns i Ovanåkers kommun

Bra resultat för Ovanåker när bästa kommunerna att leva i kartläggs

Ovanåker är en bra kommun att leva i 2020. I en ranking över alla landets kommuner, hamnar Ovanåker på plats 41 – och extra bra är vi på trygghet, fritid och kultur.

Arbetsmarknad och inkomster, bostäder, kommunal ekonomi – det är många olika faktorer som vägs samman när Magasinet Fokus gör sin kartläggning över vilka kommuner i landet som är bäst att leva i.

Och i år har Ovanåker kommun placerat sig högt på listan: på plats 41 av sammanlagt 290 kommuner.

Allra bäst resultat blev det i kategorin Fritid och kultur, där man bedömt frågor som bibliotek, kultur- och musikskola, aktivitet i studieförbund och deltagande i idrott bland unga. Bland alla landets kommuner hamnade Ovanåker där på plats 35. Även i frågor om trygghet har Ovanåkers kommun placerat sig högt uppe i listorna. Där är det bland annat elsäkerhet och förekomsten av olika typer av brott som undersökts och jämförts med andra kommuner.

När det gäller kategorin Demokrati och jämställdhet hör Ovanåker däremot till de sämst placerade kommunerna, på plats 242 av 290.
- Det är glädjande att vi tillhör de bästa kommunerna att leva i när man jämför med Sveriges alla kommuner. Att vara bäst i Gävleborg är också spännande. Vi ser också i vårt resultat att vi har delar som vi måste jobba bättre med. Dit hör sådant som fler kvinnor på ledande poster i politiska uppdrag, mäns uttag av föräldrapenning, med mera, säger Håkan Englund, kommunalråd.

Kartläggningen görs av Magasinet Fokus, som tidigare gjort det under rubriken »Bäst att bo«. Förra året började men jämföra kommunerna med genomsnittet för samtliga för att få ett bättre resultat. Nu har man utökat antalet jämförelsepunkter och alla 290 kommuner jämförs utifrån sammanlagt 210 faktorer.

I Hälsingland är det Ovanåker som lyckats bäst. De övriga hälsingekommunerna återfinns på plats 145 (Hudiksvall), 155 (Bollnäs), 168 (Ljusdal), 214 (Söderhamn) och 241 (Nordanstig).

Det går att läsa mera och se hela rankingen på Magasinet Fokus hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senast uppdaterad 2020-10-30 11.31