Robert Bohman föreläste om droger.

Utöver att arbeta med behandling är Robert konceptdesigner och har sedan 90-talet arbetat inom reklamfilm, klubbkoncept samt design i Sverige och internationellt.

Drogernas helvetesresa – från tillverkare till brukare

En lina kokain skövlar en kvadratmeter regnskog och drogkarteller bygger skrämselpropaganda med halshuggningar eller att flås levande, men att ”festknarka lite är väl bara mitt val”? Det var en del av innehållet när Robert Bohman föreläste i Ovanåkers kommun på onsdagskvällen.

100 personer tog sig igår kväll till Voxnadalens gymnasium för att lyssna på Robert Bohmans föreläsning ”Drogernas helvetesresa – från tillverkare till brukare". Robert Bohman arbetar som behandlare på The House som är en privat öppenvård för privata klienter och företag.

Det var omöjligt att inte bli illa berörd när Robert berättade om drogkartellernas brutala resa från länder i Syd- och Centralamerika till Sverige och gängen här. Föreläsningen tog upp hur det kan vara så få som känner till hur nära kopplingen mellan drogkriget i Mexico som har dödat mer än 200 000 människor sedan 2007 (och över 100 000 är saknade) och linan kokain på en fest i Sverige faktiskt är. Odlingen av kokain skövlar enorma mängder regnskog varje dag och det är de fattiga kokabönderna som är svårast drabbade när kemikalier dumpas.

Drogkartellerna kommer inte att upphöra med detta så länge det finns en efterfrågan och metoderna blir allt vidrigare. Människor och djur används som mulor vid smuggling och kan tvingas svälja upp till 125 kapslar med heroin eller kokain och om de blir sjuka under resans gång drar sig smugglarna inte för att hellre snitta upp kropparna än att rädda deras liv.

Robert berättade också om den albanska maffian och deras nära samarbete med drogkartellerna. Den albanska maffian har vuxit sig stark efter kommunistdiktaturens fall 1990 och är nu storspelare i handeln av kokain, heroin, cannabis och trafficking. Unga flickor kidnappas och säljs som sexslavar. De har gjort sig kända genom att ”familjerna” inte krigar mot varandra utan samarbetar och är mycket aggressiva.

Mot slutet av föreläsningen kom Robert in på beroende och pratade om att det är svårt att jämföra olika drogers farlighet eftersom de påverkar på olika sätt. Han ville också slå hål på myten om att en person som har problem med beroende inte nödvändigtvis använder det den är beroende av varje dag och hur beroende kan utvecklas över tid. Han pratade om debatten kring legalisering av cannabis och det osannolika i att de som odlar cannabis illegalt skulle sluta med det om cannabis blev lagligt. Han menade då att det är mer sannolikt att de då skulle tillverka mer potent cannabis och att det i USA idag finns en enorm svart marknad för marijuana i de delstater där marijuana för medicinskt bruk är laglig.

Senast uppdaterad