EU-valet, 26 maj

Den 26 maj är det val i Sverige till Europaparlamentet. I valet väljer medborgarna i EU:s medlemsländer vilka som ska representera dem i Europaparlamentet de kommande fem åren.

Information om EU-valet 2019 och röstning i Ovanåkers kommun

Europaparlamentet är den enda EU-institution som väljs direkt i allmänna val. Genom att rösta i valet till Europaparlamentet har du möjlighet att vara med och påverka EU:s politik.

Alla EU-medborgare har rätt att rösta i valet till Europaparlamentet. I Sverige får du rösta fram politiker till Europaparlamentet om du har fyllt 18 år, är svensk medborgare och är eller har varit folkbokförd i Sverige. Även medborgare från andra EU-länder som är folkbokförda i Sverige får rösta i EU-valet här. Du som är svensk medborgare men bor utomlands måste anmäla dig till röstlängden för att få rösta.

Alla EU-medborgare har rätt att rösta i EU-valet.

Så går EU-valet till

EU-valet går till på samma sätt som valen till kommun, landsting och riksdag i Sverige. Du får ett röstkort hem i brevlådan och kan sedan förtidsrösta eller rösta i vallokal på valdagen. Du väljer vilket parti du vill ska representera dig i Europaparlamentet. Du kan rösta på en viss person på partiets lista genom att sätta ett kryss vid namnet. Ett parti måste få minst 4 procent av rösterna för att få plats i Europaparlamentet.

Vill du veta mer om valet har Sveriges riksdag en webbsida med fakta och information: eu.riksdagen.selänk till annan webbplats.

På webbplatsen hittar du bland annat aktuell information i text, bild och film om:
• EU-valet den 26 maj
• Vad EU och Europaparlamentet är
• EU:s organisation och institutioner
• Vad EU:s budget används till
• Hur beslut fattas inom EU

Informationen vänder sig till alla som har rösträtt i EU-valet i Sverige, men kan också vara en användbar källa för lärare och elever i undervisningen om EU, bibliotekarier som får frågor från biblioteksbesökare samt medborgarkontor och servicecenter som får frågor från kommunens invånare.

Senast uppdaterad 2019-05-13 07.29