Ett får står och betar

Fäbodkulturen utses till kulturarv

Vid Unescos kommitté för skydd av immateriella kulturarv beslutades sent i går kväll att Fäbodkulturen sätts upp på Unescos internationella lista över mänsklighetens immateriella kulturarv. Beslutet togs på den nittonde sessionen vid Unescos kommitté för skydd av det immateriella kulturarvet i Asunción, Paraguay.

Utnämningen innebär att Gävleborgs län nu kopplas till hela fyra UNESCO-utnämningar under tre olika koncept. Dessa är Världsarvet Hälsingegårdar, två biosfärområden (Voxnadalen och Nedre Dalälven) och nu även Fäbodkulturen.

Det känns tryggt att det immateriella kulturarvet nu har antagits av UNESCO. Jag vill rikta en stor eloge till de som kämpat för att få igenom en ansökan och process. Det är lätt att gamla hantverk, ritualer, musik och berättelser som tidigare överförts i generationer går förlorade i dagens snabba samhällsutveckling. UNESCO-utnämningen visar att det är viktigt att vi skapar bättre förutsättningar för överföringen av kunskaper från fäbodbruket, säger Benny Backeby, projektledare på Biosfärområde Voxnadalen.

Ingen annan region i Sverige har så många Unescoutnämningar som Gävleborg – vilket gör Gävleborgs län helt unika. Unescokoncepten är tätt förknippade med varandra. Fäbodkulturen är en grundad företeelse och tradition i Hälsingland. I den första nomineringen till Världsarv fanns även fäbodarna med.

Så fantastiskt roligt att nås av beskedet! Immateriella kulturarv kanske inte är det lättaste begreppet att ta till sig men det betyder i det här fallet att de sedvänjor, bruk och metoder som man brukat och använt i fäbodbruket är en kunskap som är värd att bevaras. Det här är en utnämning som faktiskt kompletterar Världsarvet Hälsingegårdar - rum för fest och våra Biosfärområden. Ett hållbart samhälle som vi strävar efter! Säger Gun-Marie Swessar, ordförande Biosfärområde Voxnadalen.

Senast uppdaterad