Brasa

Fira valborg på ditt eget vis

Just nu har vi den högsta smittspridningen vi haft i vår kommun under hela pandemin, så även i år blir valborg annorlunda och vi får fira i små grupper med våra närmaste. Men annorlunda behöver ju inte betyda tråkigt - eller hur?

2021 blir ännu ett år utan traditionellt valborgs- och första majfirande. Publika valborgsmässofiranden räknas i regel som allmänna sammankomster eller offentliga tillställningar. I enlighet med pandemilagen får dessa samla som mest åtta deltagare. Begränsningen på åtta personer gäller oavsett om sammankomsten eller tillställningen kräver tillstånd från polisen eller inte.

Även om vi inte kan fira som vi brukar, så finns det fortfarande saker vi kan göra.
Här kommer några tips!

Fira valborg digitalt

Flera städer runt om i landet anordnar digitala valborgsfiranden som man kan följa direkt från soffan. På det sättet kan du besöka flera städer runt om i landet, utan att behöva resa, och så slipper man stå ute och frysa i väntan på körsång, bra va?

Här kommer några förslag på digitala valborgsfiranden runt om i landet:


Göteborg - Valborgkonsert från Nya Älvsborgs fästning (Visas på fredag 18.45 på SVT) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Örebro - Valborg vid slottet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Stockholm - Valborg med Mälarscouterna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Kommer du att sakna våreldens sprakande lågor? Här finns en digital valborgsbrasa  Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.som du kan loopa och ha sprakandes i bakgrunden på din TV, smartphone, dator eller valfri digital enhet, för att skapa lite valborgsstämning i hemmet.

Friluftsaktiviteter

Passa på att vara ute under valborg och upptäck naturen runt om i kommunen. På vår friluftsliv sida kan du hitta tips på vandringsleder, cykelstigar, vindskydd mm. Här finns något för alla!

Friluftsliv i Ovanåker

Hitta ut Ovanåker har precis dragit igång lagom till valborg. Kartan är som vanligt gratis och hämtas i kartställ på utvalda platser. Du har ända t.o.m. 3 oktober på dig att leta våra totalt 126 checkpoints. En perfekt aktivitet för hela familjen.

Läs mer om Hitta ut Ovanåker här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Familj i skogen vid solnedgång

Om du gör en egen majbrasa

Om du eldar en brasa av mindre omfattning där allmänheten inte har tillträde och du umgås med människor som du brukar träffa, som till exempel de du bor med eller några få vänner eller närstående är brasan att betrakta som en privat sammankomst. Självklart är det förenat med ett stort ansvar att elda brasor på valborg även om det är i en sluten krets.

På kommunens hemsida finns uppgifter om hur du får elda, var du anmäler din brasa och vad som gäller för säkerheten.

Här kan du läsa mer om vad som gäller om du eldar utomhus Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tänk på att...

Just nu är det stor risk för gräsbränder i skog och mark. Det varma vädret medför att fjolårsgräset snabbt torkar ut och när solen ligger på kan det räcka med en gnista för att elden tar sig. Det råder inte eldningsförbud i dagsläget, men all eldning sker på eget ansvar. På grund av den stora risken för gräsbränder uppmanar/rekommenderar räddningstjänsten att du inte eldar, utan istället kör ris och trädgårdsavfall till återvinningen. Om du måste elda, ha släckutrustning i närheten och håll koll på elden hela tiden om du eldar.

Senast uppdaterad