Följ valresultatet

När röstningen avslutats ikväll börjar rösträkningen i varje vallokal. I vallokalen räknas de röster som tagits emot där idag och de förtidsröster som levererats till vallokalen för att räknas där.

Ett första preliminärt valresultat på valnatten

För att röstmottagarna ska hinna räkna fram ett preliminärt valresultat innan det är alltför sent räknar och rapporterar de endast rösterna för de partier som förväntas kunna få mandat. Övriga partier som anmält sig till valet räknas gemensamt. Dessa partiers röster redovisas var för sig vid den slutliga rösträkningen hos länsstyrelsen.

Personrösterna räknas inte i den preliminära rösträkningen.

Förtidsrösterna läggs ner i valurnan

Först kontrolleras alla förtidsröster och röstkortet separeras från valkuverten. De godkända förtidsrösterna läggs ner i respektive valurna för valen till riksdagen, region- och kommunfullmäktige på samma sätt som om personen var på plats och röstade. Det markeras i röstlängden att personen har röstat.

När alla förtidsröster lagts ner i valurnan töms en valurna i taget och rösterna räknas. Rösterna räknas i följande ordning:

  1. valet till riksdagen,
  2. valet till kommunfullmäktige,
  3. valet till regionfullmäktige.

Här kan du läsa mer om rösträkningen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Resultatet rapporteras på val.se

När ett valdistrikt, det vill säga en vallokal, har räknat rösterna på valkvällen rapporterar de resultatet till länsstyrelsen. Länsstyrelsen registrerar resultaten i Valmyndighetens system som sammanställer en preliminär röstfördelning mellan partierna. När flertalet valdistrikt är klara med sin räkning beräknar Valmyndigheten även en preliminär mandatfördelning mellan partierna.

Resultatet visas direkt på val.se. Valmyndigheten levererar även valresultatet löpande direkt till flera nationella medier.

Följ valresultatet på Valmyndighetens hemsida

val.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senast uppdaterad