Förhöjd risk för bränder i skog och mark

Med anledning av det varma och torra vädret, finns det just nu en förhöjd risk för bränder i skog och mark i Gävleborgs län. En förhöjd risk innebär stor eller mycket stor antändningsrisk och att brand sprids lätt.

Stor försiktighet bör iakttas vid eldning utomhus. Vädret och den torra vegetationen medför att en liten brand riskerar att bli mycket stor och svårkontrollerad inom ett snabbt tidsförlopp.

Du har ett eget ansvar

Om du är osäker på brandrisken, kontakta räddningstjänsten. De kan ge dig råd om eldning och besked om vilka regler som gäller. Den kommunala räddningstjänsten eller länsstyrelsen kan utfärda eldningsförbud vid hög brandrisk.

BRANDRISK Ute är en app för mobila enheter som hjälper dig att hålla koll på brandrisken i skog och mark och för att minska risken för att starta gräs- och skogsbränder. Den lär också ut mer om säker eldning utomhus. Appen finns för iPhone, iPad och Android. Läs mer om appen och hur du kan ladda ner den hos DinSäkerhet.selänk till annan webbplats

Elda inte i närheten av torr vegetation, ha alltid vatten i närheten när du eldar och du kan blöta ner marken runt brasan innan du tänder.

Tänkt på att endast grilla i för ändamålet framtagna grillar eller vid särskilda iordningsställda grillplatser som är utformade så att brandspridning inte kan ske.

Kontakt, KFSH
Telefon: 540 000

 

Länkar:

SMHI’s brandriskkartalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Information om gräs- och skogsbrand på krisinformation.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Information om hur du eldar säkert på dinsäkerhet.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Senast uppdaterad 2018-05-24 07.53