Ostkaka och tunnbröd

Handla lokalproducerad mat

Det finns många skäl att handla lokalproducerat och efterfrågan ökar. Dels gör lokal livsmedelsproduktion oss mindre sårbara, men visst smakar det även lite bättre när man vet var maten kommer ifrån?

- Det finns många skäl att köpa och äta lokal mat – du stöttar den lokala livsmedelsproduktionen som behöver öka här och därmed göra oss mindre sårbara vid kris, den lokala ekonomin gynnas när vi handlar i vårt närområde och vi gör oss mindre beroende av långväga transporter, säger kommunens miljöstrateg Monika af Ekenstam.

Ett sätt att handla lokalt är att gå med i den lokala REKO-ringen ”REKO Edsbyn – Alfta” på Facebook där det regelbundet annonseras ut lokala matprodukter direkt från producenten.

MatVärden har tillsammans med lokala mathantverkare, appen FarmUp och företaget Kyl och Frysexpressen Nord gjort det enklare för konsumenter och producenter att nå varandra. Leverans sker på flera ställen i Hälsingland, bland annat i Alfta.

Det finns även en del gårdsbutiker i Ovanåkers kommun. Har du gårdsbutik, kontakta oss så lägger vi in dig i listan! kommunikation@ovanaker.se

Senast uppdaterad