bin från bikupa

Har du upptäckt en bisvärm?

Sveriges Biodlares Riksförbund öppnar för tredje säsongen i rad sin telefontjänst som ska hjälpa allmänheten om man har upptäckt en bisvärm.

Det surrar för fullt i bikuporna just nu, men den kalla våren kan öka risken för att bina svärmar. Slår det om och blir varmt och sommar snabbt så ökar också svärmlusten hos bina.

Att hämta bisvärmar är viktigt då risken annars finns att bisjukdomar sprids. Bisvärmar kan även vara skrämmande för allmänheten och är man allergisk kan det var mycket obehagligt att upptäcka en svärm i närheten där man bor. Eftersom svärmande bin gärna sätter sig i skorstenar eller håligheter i väggar kan de även söka sig dit om man inte ser till att fånga in dem. Det kan bli besvärligt för husägarna att bli av med bina och därför värnar biodlarna om att få information om upptäckta bisvärmar så de kan fångas in.

Svärmtelefonen

Numret till svärmtelefonen är:
0766-86 07 01

Svärmtelefonen är en kostnadsfri telefontjänst från Sveriges Biodlares Riksförbund Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som hjälper dig att hitta en biodlare i ditt område som anmält sig som svärmfångare.

Har du upptäckt en svärm så ringer du telefonnumret. Du uppmanas då att knappa in postnumret där svärmen befinner sig. Tjänsten kopplar dig vidare till en ansvarig i ditt område.

Får du ingen träff så kan du istället besöka biodlarna.se/distrikt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för att själv ta reda på vart närmaste förening finns med dess kontaktuppgifter.

Mer information

Våra svärmfångare kan enbart hjälpa till med bisvärmar. Är du osäker på om det är getingar eller bin som du har upptäckt?

klicka här för att ta reda på skillnaden mellan getingar och bin. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Har du frågor kring svärmtelefonen är du välkommen att höra av dig till Ann-Sofie Alfsdotter
E-post: ann-sofie.alfsdotter@biodlarna.se
Tfn:
0142-48 20 04

Senast uppdaterad