Hela Gävleborg kommer till Stockholm!

400 politiker och tjänstemän i riksdagen har fått en personlig inbjudan till en träff med representanter från hela Gävleborg på Vasagatan 7a i Stockholm den 15 maj.

Vi kommer under dagen presentera våra tankar och lösningar på hur vi vill ta emot statliga jobb i Gävleborg och berätta att vår grannkommun Bollnäs är den ultimata platsen om man vill gynna hela regionen – och de hundratusentals personer som bor inom pendelavstånd.

Yoomi Renström, kommunalråd i Ovanåkers kommun:

- Om Gävleborg ska kunna höja sin utbildningsnivå kan vi inte bara ha en högskola som utbildar utan vi måste även kunna erbjuda dessa människor jobb. Självklart ser jag det som extra positivt om en myndighet kan etablera sig i Bollnäs eftersom vi har ett gemensamt arbetsmarknadsområde. En stor arbetsplats i Bollnäs betyder arbetstillfällen för ovanåkersbor.

Grön pendling är framtiden

I Bollnäs planeras just nu ett nytt resecenter med nya, fina kontor alldeles invid rälsen. Detta för att göra det ännu bättre för alla tusentals pendlare i vår region och för att skapa förutsättningar för fler gröna pendlare i framtiden. Det bor nämligen hundratusentals kompetenta personer inom pendelavstånd, som kan förse både statliga institutioner och privata näringar med arbetskraft.

Den 15 maj finns vi på Vasagatan 7a i Stockholm. Välkommen dit för att lyssna på våra tankar. Dörren står öppen för alla som vill ta tillfället i akt att möta en hel region, vid ett tillfälle.

Plats: Vasagatan 7a, våning 3, Stockholm
Dag: 15 maj 2018
Tid: Media hälsas välkomna när som mellan kl. 9:00–11:00 eller 11:30–13:30

Program för dagen:
9.00 Frukost
9.30–10.15 Presentation
10.15–11.00 Frågor & mingel
11.30 Lunch
12.00–12.45 Presentation
12.45–13.30 Frågor & mingel

Ur agendan:
Gröna kommunikationer,
10 samhällen längs rälsen
Bollnäs, mitt i Gävleborg
Nytt resecentrum med tillhörande kontorslokaler

Ett större antal statliga jobb i Bollnäs skulle gynna hela Gävleborg. Det är vi helt överens om i regionen!

Delegationen som deltar i Stockholm:
Per Bill, landshövding Gävleborgs län
Eva Lindberg, regionråd Region Gävleborg
Marie Centerwall, kommunalråd Bollnäs kommun
Yoomi Renström, kommunalråd Ovanåkers kommun
Olov Nilsson Sträng, oppositionsråd Bollnäs kommun
Anders Johansson, kommunchef Bollnäs kommun
Peter Eriksson, näringslivschef Bollnäs kommun
Daniel Jansson, utvecklingsstrateg Bollnäs kommun
Johanna Svensson, presskontakt Bollnäs kommun

Bakgrund och information

Bollnäs kommun tillsammans med bland andra Region Gävleborglänk till annan webbplats, Länsstyrelsen Gävleborglänk till annan webbplats och länets kommuner vill utveckla Gävleborgs län genom en omlokalisering av statliga arbetstillfällen till Bollnäs.

Den 25 juni 2015 beslutade regeringen att tillsätta en parlamentarisk kommitté med uppdrag att lämna förslag på en sammanhållen nationell politik för långsiktigt hållbar utveckling i Sveriges landsbygder.

I uppdraget låg att en ny politik skulle skapa förutsättningar för tillväxt, företagande, sysselsättning och boende på en attraktiv landsbygd.

Bland annat rekommenderade kommittén att 10 000 tjänster vid statliga myndigheter i Stockholmsregionen under en 5 till 7-årsperiod ska omlokaliseras till regioner i behov av statliga arbetstillfällen, samt, att när en ny myndighet inrättas ska en lokalisering utanför storstadskommunerna alltid vara förstahandsalternativet.

Genom samverkan med länets övriga kommuner kring bostäder, arbetskraft, infrastruktur och kompetensförsörjning kan Bollnäs tillsammans med övriga länet möta upp de behov som finns i tecknandet av samhällskontrakt.

Senast uppdaterad 2018-05-09 07.30