Barn och ungdomar rör sig för lite på sin fritid. Här har familjerna ett stort sätt att omvandla stillasittande till rörelse. Varför inte leta checkpoints tillsammans hela familjen som familjen Olars från Edsbyn gör på bilden. De driver även en egen blogg - aktivtfamiljeliv.se för att inspirera fler familjer att komma ut och röra på sig. Foto: aktivtfamiljeliv.se

Hittauts skolutmaning ska få fler skolungdomar i rörelse

Hittaut vill få fler skolungdomar i rörelse i Ovanåkers kommun. Studier visar att barn och ungdomar i Sverige rör sig för lite. Alldeles för lite! Därför har Hittaut Ovanåker med stöd av Lions Alfta valt att satsa på att få fler skolungdomar i rörelse genom Hittauts Skolutmaning - där en klass kan vinna 3000 kr till klasskassan.

Enligt den svenska läkarkårens rekommendationer behöver unga ägna minst 60 minuter per dag åt pulshöjande motion och träning - för att få positiva effekter på hälsan. I det ingår allt från att cykla till skolan, lek på raster, skolidrott till tävlingsidrott på fritiden. Men bara 44 procent av pojkarna och 22 procent av flickorna i Sverige når den nivån. Det visar en studie av närmare 1700 barn och ungdomars rörelse i skolan och på fritiden, som ingår i en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning från 2017.

Stillasittande fritid

Tyvärr verkar inte problemet vara att barnen i huvudsak inte rör sig tillräckligt mycket på skoltid, utan tvärtom - det är här de flesta ungdomar får veckans dos av rörelse. På helgerna minskar aktiviteten drastiskt och här har såklart familjerna ett stort ansvar i att begränsa skärmtiden och istället få barn och ungdomar i rörelse. Att få med sig rätt rutiner och vara aktiv redan som ung är något man har nytta av hela livet och här behöver alla hjälpas åt för att få fler barn i rörelse - alla dagar i veckan. Regelbunden fysisk aktivitet ger en rad hälsofrämjande effekter, så som att hjärtats slagvolym ökar, skelettets hållfasthet byggs upp, övervikt motverkas, balans och koordinationsförmåga förbättras och så vidare. Att dessutom få motionera utomhus gör att de flesta upplever ett allmänt ökat välbefinnande och minskad stress.

Hittaut både på skoltid och fritid

Att leta checkpoints med en Hittaut-karta eller smartphone i sin hand är både ett roligt och spännande sätt att motionera på, som passar både äldre och barn/ungdomar. Genom att nyttja Hittaut-kartan kan skolorna i Ovanåkers kommun få en aktuell och rolig form av orientering att använda i olika skolämnen. Dessutom kan eleverna fortsätta att leta checkpoints på sin fritid. Kanske som en utflykt på helgen med familjen, eller som en extra cykelrunda till eller från skolan tillsammans med kompisarna.

Chans att vinna 3000 kr till klasskassan

För att motivera skolungdomar ytterligare har man startat Hittauts Skolutmaning där klasser kan anmäla sig och tävla mot varandra. Varje tagen checkpoint för en elev ger då även en poäng till klassen. Tävlingen kan följas på hemsidan hittaut.nu/ovanakerlänk till annan webbplats genom en topplista. Som en extra morot har Hittaut Ovanåker tillsammans med Alfta Lions instiftat ett pris på 3000 kr till klasskassan.

Självklart är det helt kostnadsfritt för kommunens klasser att vara med i Hittauts Skolutmaning. Och vill man kan man även få en uppsättning med kartor levererade utan kostnad. Det enda som behövs är en anmälan till den lokala Hittaut-organisationenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, så att klassen kan läggas in i systemet. Sedan är det fritt fram för klassens elever att ge sig ut och leta checkpoints i sin närmiljö. Hittaut Ovanåker 2018 pågår tom den 7 oktober, så än finns gott om tid att anamma Hittauts skolutmaning. Kanske är du en rektor, lärare eller förälder som tycker att detta låter intressant för att få fler barn i rörelse på just din skola? Kanske är du en elev som redan testat Hittaut och vill få sällskap i jakten på fler checkpoints? Tillsammans kan vi motivera att fler barn och ungdomar kommer ut och rör på sig i sin närmiljö.

Senast uppdaterad 2018-09-12 13.46