Personer i solnedgång i skogen

I Ovanåker vill man bo!

Statistiska centralbyrån (SCB) har undersökt i vilka kommuner flest vill bo kvar 50 år efter att de fötts där, och Ovanåkers kommun ligger i topp 10 i landet.

SCB har nyligen publicerat en undersökning och analys där de har följt de som föddes 1970 fram till 2020 och noterat när de har flyttat över en kommungräns. Flytten kan exempelvis ha skett i unga åldrar när de flyttat med sina föräldrar eller så har de flyttat själva för att studera, arbeta eller till en bostad som passar livssituationen.

Här kan du höra Christian Olars berätta om varför han flyttat tillbaka till Edsbyn Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Diagramet nedan visar statistik över de 10 kommuner där flest av de som föddes år 1970 bor i sin födelsekommun 50 år senare. Ovanåker ligger på 9:e plats i Sverige. I diagrammen visas andelen som alltid bott i kommunen och andelen som återvänt.

Diagram med statistik över de 10 kommuner där flest av de som föddes år 1970 bor i sin födelsekommun 50 år senare. Ovanåker hamnar på 9:e plats, och på första platsen ligger Varberg.

Senast uppdaterad