Vy över ängar och en sjö i Ovanåkers kommun

Kommer Voxnadalen bli ett biosfärområde?

En internationell rådgivande kommitté har nu gett FN-organet Unesco rekommendationen att utse Voxnadalen till nytt biosfärområde. Någon gång mellan 17-21 juni får vi veta om Unesco håller med.

Den internationella rådgivande kommittén IACBRlänk till annan webbplats har beslutat att rekommendera Voxnadalen då Unesco ska ta beslut om nya biosfärområden under midsommarveckan 2019. Om Unesco godkänner Voxnadalens ansökan om att bli biosfärområde kommer vi hålla en invigning med en resa i biosfärområdet samt festligheter med invigningstal, musik och lokal mat vid Hälsingegård Ol-Anders i Alfta.

Den 7 september är vår förhoppning att få inviga Sveriges sjunde biosfärområde. Mer information kommer efter midsommarveckan, men se till att reservera datumet redan nu. Alla är välkomna!

Vad är Biosfärområde Voxnadalen?

Unesco är FNs organ för utbildning, vetenskap och kultur. Biosfärområden ingår i Unescos program Människan och biosfären (MAB) som syftar till att stärka det globala arbetet för en miljömässig, social och ekonomisk hållbar utveckling. Idag finns det 686 biosfärområden i världen och nätverket fortsätter att växa för varje år.

Biosfärområde Voxnadalen utgår från älven Voxnans avrinningsområde och omfattar delar av Ovanåkers, Ljusdals, Bollnäs och Rättviks kommuner. I september 2018 tog Sveriges riksdag beslut om att ställa sig bakom Voxnadalens ansökan till biosfärområde och därmed nominera området till Unesco.

Mer information om arbetet med Biosfärområde Voxnadalen.

Senast uppdaterad 2019-04-16 08.10