Elisabeth bläddrar i en bok

Leva hållbart

Människors intresse för matlagning, odling, hållbarhet och förvaring av livsmedel ökar i takt med att omvärlden känns alltmer osäker och oförutsägbar. I början av året besökte vi Elisabeth Embretsen i Roteberg som odlar och försöker leva hållbart. Hon driver även Rotebergs gårdsmusteri.

När vi sitter och mumsar på Elisabeths morotskaka innehållande kaffesump och blir serverade äppelmust från deras egna musteri är det lätt att hela tiden ursäkta ens egna val, men hon poängterar med eftertryck att hon inte sitter på en piedestal och dömer andra eller att hennes val är de enda rätta. Samtalet återkommer till att hon inte har klimatångest och vi undrar hur det är möjligt för någon som har så mycket kunskap i ämnet.

– Därför att jag gör det jag kan. Många hamnar i ett freezetillstånd och tänker att det inte är någon idé eftersom deras val har så liten påverkan, men jag tycker att det har en stor betydelse att jag odlar egna grönsaker, tar lådcykeln till affären och lagar mat från grunden. Om alla slutar att köpa nyproducerade kläder, ny elektronik med kort hållbarhet och dansk fläskfilé kommer efterfrågan och därmed produktionen att minska. Vi kan alla påverka företag att jobba mer cirkulärt, exempelvis med fairphones och second handkläder. Det är vi som kan vända på det!

Senast uppdaterad