Minoritetsveckan i Gävleborg

3–9 oktober arrangeras Minoritetsveckan i Gävleborg för andra gången. Minoritetsveckan är en länsövergripande vecka som syftar till att lyfta och öka kunskapen om Sveriges fem erkända nationella minoriteter och minoritetsspråk genom bland annat fysiska som digitala föreläsningar, utställningar, bokbord, dialoger och kulturevenemang.

I Sverige finns fem erkända nationella minoriteter: urfolket samer, judar, tornedalingar, sverigefinnar och romer. I Sverige tillämpas principen om självidentifikation för att avgöra vilka som ingår i en nationell minoritet. Enligt den svenska minoritetspolitiken betyder det att det är individen själv som avgör om hen vill ingå i en (eller flera) nationella minoritetsgrupper eller inte.

Sverige har även fem erkända nationella minoritetsspråk: judiska, romani chib, samiska, finska och meänkieli. Samtliga varieteter till de erkända nationella minoritetsspråken ska även de ges möjlighet att utvecklas och bevaras.

På Edsbyns bibliotek kommer utställningen Rosa Taikon - konsten och kampen att visas. Böcker och tidskrifter på minoritetsspråk kommer att finnas.

Aktiviteter under veckan

Se programmet för Minoritetsveckan här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Programmet som PDF Pdf, 428.5 kB, öppnas i nytt fönster.

Minoritetsveckan i Gävleborg 2022 är ett samarrangemang mellan Region Gävleborg, Länsstyrelsen Gävleborg, länets kommuner, organisationer och civilsamhället.

Mer information

Region Gävleborg - Nationella minoriteter Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senast uppdaterad