När språket får jäsa– vardagsnära lärande i både kök och klassrum

På svenska för invandrare (SFI) i Ovanåkers kommun pågår en orienteringskurs där deltagarna får stärka sina språkkunskaper och självförtroende genom praktiska aktiviteter. Aktiviteterna har haft fokus på språkutveckling, digital kompetens, hälsa och samverkan över kommungränser.

Bakning som stärker språk och samhörighet

Efter avslutad odlingssäsong har det varit full aktivitet i köket, där deltagarna tillsammans har bakat olika sorters bröd och bakverk – en aktivitet som blivit mycket uppskattad. De har bland annat gjort polarbröd, frallor, kardemummabullar, saffransbullar och baguetter. Bakning har visat sig vara ett effektivt sätt att förbättra språkkunskaperna. Under bakningen pratar deltagarna på svenska om ingredienser, bakmetoder och sina egna bakningstraditioner. Detta gör det lättare att lära sig nya ord och fraser i ett avslappnat sammanhang. Trots att deltagarna kommer från olika länder och talar olika språk fungerar samarbetet bra i köket. De skrattar, pratar, delar erfarenheter och lär sig av varandra.

Bakdagarna har visat sig vara ett utmärkt sätt att stärka språkutvecklingen i ett naturligt och avslappnat sammanhang. Deltagarna tränar svenska medan de samtalar om recept och ingredienser och delar med sig av sina egna traditioner. Samarbete, glädje och kulturutbyte präglar stämningen i köket, vilket skapar en trygg miljö för lärande och gemenskap.

Foto: Khaled Zouroum

Digikunskap – digitala färdigheter för vardagen

Parallellt med bakningen pågår delkursen Digikunskap inom orienteringskursen. Här har deltagarna övat på viktiga digitala vardagskunskaper, såsom att betala räkningar online, skicka aktivitetsrapporter till Arbetsförmedlingen och använda internet på ett säkert sätt. Syftet är att öka tryggheten i att hantera digitala verktyg och tjänster som är centrala i dagens samhälle.

Hälsa för alla – inspiration och nya möten

Den tredje gruppen inom aktiviteten Hälsa för alla har nu avslutat sina åtta träffar. De två sista tillfällena erbjöd både nya upplevelser och möten med lokala föreningar.

Under den sjunde träffen besökte gruppen Edsbyns ridklubb. Deltagarna fick lära sig mer om ridning, borsta hästar och själva prova att rida – en mycket uppskattad aktivitet som skapade både glädje och nyfikenhet.

Foto: Khaled Zouroum

Den åttonde och sista träffen innehöll bågskytte hos BSK Edsbyn. Efter en introduktion till sporten fick deltagarna själva prova att skjuta med båge. Intresset var stort, och några deltagare bestämde sig direkt för att återvända till föreningen på egen hand.

Träffarna avslutades med diplomutdelning och ett stort tack till RF-SISU, som med sitt engagemang möjliggjort givande och inspirerande möten.

Foto: Khaled Zouroum

Mentorprogram över kommungränser

En viktig del av projektet handlar om att arbeta över kommungränser och skapa samarbeten med andra kommuner. I det här sammanhanget har Ovanåker haft ett samarbete med Bollnäs kommun kring aktiviteten Mentorprogrammet, där en nyanländ person i Bollnäs matchades med en mentor från Ovanåker. Tillsammans med delprojektledaren från Bollnäs genomfördes ett möte med mentorn för att gå igenom mentorprogrammets syfte och upplägg. Under träffen utbyttes kontaktuppgifter, och planen är att deltagaren och mentorn fortsätter att ses regelbundet framöver.

Detta är ett fint exempel på hur samverkan över kommungränser kan bidra till ökad inkludering och nya möjligheter för nyanlända.

Samverkan Gävleborg 2022

Samverkan Gävleborg 2022 medfinansieras av Europeiska unionen genom Asyl-, migration- och integrationsfonden.

Projektet ska göra det lättare för personer från länder utanför EU att komma in i samhället. För att lyckas med det samarbetar flera olika organisationer. Åtta av tio kommuner i länet är med i projektet. Varje kommun ska ta reda på i vilken del av integrationsarbetet samarbeten och aktiviteter, till exempel med RF-SISU Gävleborg, kan ge bäst resultat.

Forskare på Högskolan i Gävle vill göra en studie samtidigt som projektet pågår. De vill ta reda på hur samarbetet mellan olika aktörer fungerar och hur livet ser ut för personer från länder utanför EU som bor i Gävleborg. Målet är att hitta nya sätt att arbeta, som kan hjälpa fler att få jobb snabbare och slippa vänta så länge.

Samverkan Gävleborg 2022 utan symbol
SV Medfinansieras av Europeiska unionen_POS

Senast uppdaterad