Nu ska vi minska svinnet i kommunens matsalar

Under perioden 13-24 november kommer all mat som kastas i kommunens matsalar och kök att vägas. I matsalen mäts tallrikssvinnet och i köket mäter vi resterna som uppstår bakom serveringen. Tidigare mätningar visar att det kastas ungefär lika mycket på båda ställena.

Vi ska minska på svinnet genom att:

  • uppmana elever att ta lite mat flera gånger istället för att slänga mat som inte äts upp
  • uppmana elever att ta för sig enligt tallriksmodellen så att luncherna blir lättare att planera
  • skolan informerar skolköket om elevers frånvaro
  • skolan samtalar med elever om tallriksmodellen och pratar om hur mycket mat som är rimligt att lägga på tallriken

Vad är tallriksmodellen?

Tallriksmodellen är en modell som visar hur maten kan fördelas på tallriken för att få tillräckligt av vitaminer och mineraler, en bra energibalans och en hälsosam helhet.

Två tallrikar med olika stora portioner för den som rör sig mycket och för den som rör sig lite

Tallriken för den som rör sig regelbundet (till vänster) och tallriken för den som rör sig lite (till höger).

Har du frågor om maten och matsvinnsmätningen? Kontakta kostchef Kajsa Stenlund, tfn 0271-570 21, e-post: kajsa.stenlund@ovanaker.se.

Tyck till om sidan