
Utskrift från www.ovanaker.se

Odlingsytor vid våra skolor/fritidshem
Projektet ”Odla i skolmiljö” genomförs på sex av våra skolor/fritidshem och syftar till att ge barn och unga förståelse och kunskap för hur vi kan producera god och näringsriktig mat på ett hållbart sätt utan långa transportvägar. Skolorna har inför den här sommaren fått odlingslådor, jord, frön och sättpotatis.
Miljöstrateg och projektledare Monika af Ekenstam:
Tillsammans med Therese Trädgårdsmat har vi haft inspirationsföreläsning för deltagande pedagoger med bra tips om att odla tillsammans med barn i skolmiljö. Vår arbetsmarknadsenhet har snickrat fantastiskt fina odlingslådor och skolorna har också fått fröer och sättpotatis, men de får själva välja vad de vill odla.

Förhoppningen, och det kortsiktiga målet, med projektet är att barnen ska få skörda sina egna grönsaker under odlingssäsongen.
På lång sikt är målet att det ska finnas möjlighet för alla skolor och förskolor i Ovanåkers kommun att odla och att det blir en naturlig, integrerad del i verksamheten. På ännu längre sikt är målet att deltagande barn behåller intresse och kunskap för att kunna producera sin egen mat på ett hållbart sätt.
Idén till Odla i skolmiljö har funnits med sen arbetet med vår lokala livsmedelsstrategi för ett par år sedan, där utgångspunkten var att öka vår egen försörjning av mat och hur vi på olika sätt kunde åstadkomma det. Att göra det i skolmiljö för med sig många fördelar utöver den mat som produceras – bland annat att barn som annars inte kommer i kontakt med odling får möjlighet att testa, det går att få in odlandet som en del av den pedagogiska verksamheten och att barnen får vara ute och röra på sig, säger Monika af Ekenstam.
Deltagande skolor/fritidshem
- Knåda fritids
- Viksjöfors fritids
- Runemo fritids
- Lillbo fritids
- Alfta skola åk 2
- Roteberg fritids
Hjälp med bevattning
Vattentunnor ska sättas ut tillsammans med bevattningsanordning som hjälp när skolorna är stängda. Gata/park-avdelningen kommer att vara behjälplig med vattning och fyllande av tunnorna de veckor det är stängt på skolorna. Övrig tid är det barnen som sköter vattning och rensning.
Om miljöpengarna som möjliggjort projektet
Region Gävleborgs hållbarhetsnämnd avsätter varje år pengar till miljösatsningar – de så kallade ”miljöpengarna”. Miljöpengarna kan sökas av föreningar, företag och organisationer som vill göra insatser som främjar en miljömässigt hållbar utveckling i Gävleborg. Projekt som får miljöpengarna ska syfta till att:
- Stärka och utveckla barn och ungas medvetande och kompetens inom miljöområdet.
- Minska miljöpåverkan från resor och transporter.
Mer information om Region Gävleborgs miljöpengarLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.